Recomandari ANSVSA pentru a preveni raspandirea turbarii


Intră acum și în grupul de

Judetul Suceava este unul intens rabigen, sustine DSVSA Suceava, anul trecut înregistrându-se 15 focare de turbare, cu 17 cazuri declarate oficial. Asemenea cazuri au fost depistate la bovine, vulpi, dihor, jder în localitati precum Preutesti, Vadu Moldovei, Vatra Dornei, Moara, Bogdanesti.

Si în acest an deja au fost înregistrate trei focare de rabie: la o vulpe în Dârmoxa-Brosteni, în Botosenita Mare- Calafindesti la o pisica, si la alte doua vulpi în Dorna Arini  

Pe baza datelor înregistrate de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) în anul 2007, s-a constat o crestere a incidentei turbarii la animalele domestice si salbatice, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului. Cele mai multe cazuri de turbare au fost confirmate la vulpi, al caror numar a crescut alarmant.

În anul 2007 au fost confirmate 355 de cazuri de turbare la animale domestice si salbatice, comparativ cu anul 2006 când au fost confirmate 296 de cazuri de turbare. Din totalul de 355 de cazuri, 111 (30%) s-au confirmat la animalele domestice (41% câine, 21% pisica, 20% bovine) si 244 de cazuri (70%) la animale salbatice (din care 95% la vulpe).

Tot anul trecut, au fost confirmate doua cazuri de turbare la câine, respectiv la sobolan, care au muscat oameni.

În majoritatea cazurilor, vulpile bolnave au patruns în localitati si chiar în curtile oamenilor, crescând riscul raspândirii turbarii la animale domestice si la om prin muscatura, zgârietura, etc.

A.N.S.V.S.A. aduce la cunostinta cetatenilor urmatoarele recomandari pentru a preveni raspândirea turbarii.

Pentru a evita raspândirea turbarii, proprietarii de câini au urmatoarele îndatoriri:

– sa prezinte animalele pentru efectuarea vaccinarii antirabice;

– sa nu lase câinii în afara curtilor, sa tina câinii de paza legati în permanenta astfel încât sa nu poata iesi din curti;

– sa anunte imediat orice suspiciune de turbare medicului veterinar sau medicului uman din localitate;

– sa anunte imediat orice muscatura produsa la om de catre câinii sau pisicile aflate în proprietatea sau în îngrijirea lor sau muscaturi produse de catre animale salbatice;

– proprietarii adaposturilor de câini comunitari si de animale de companie sunt obligati sa vaccineze animalele;

– persoanele muscate de un animal trebuie sa se prezinte de urgenta la medic.

De asemenea, sunt interzise:

– jupuirea animalelor salbatice gasite moarte;

– vânatoarea cu câini, în zonele în care s-a diagnosticat rabia.

*Rabia (turbarea) este o boala produsa de un virus care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atât la animale cât si la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractata foarte usor în cazul în care un animal domestic nevaccinat intra în contact cu un animal salbatic bolnav si este muscat de acesta. Oamenii pot dobândi boala în urma muscaturilor, produse atât de la animale salbatice cât si domestice. La om perioada de incubare este în medie de 30-40 de zile. Primele simptome: dureri si o senzatie de amortire a partii muscate, febra, iritatie în gât, ameteli, halucinatie, tahicardie (batai cardiace frecvente), voma, diaree, dureri abdominale, teama, agitatie, nervozitate. Evolutia bolii este rapida ducând la paralizie, spasme ale gâtului, delir, coma, si în final deces (în 2-3 zile). Tratamentul eficient se instituie în perioada de incubatie a bolii.

Animalul bolnav prezinta urmatoarele semne clinice:

      – agitatie, irascibilitate, apetitul este capricios si pervertit, înghit diferite obiecte (pietre, bucati de lemn),

      – se repede la obiecte imaginare si are tendinta de a musca

– privirea este ratacita, fara expresivitate, apoi devine fixa, pânditoare, rece, feroce.

      – nu mai poate înghitii, musca, limba îi iese afara din gura

         – în ultima faza se instaleaza paralizia generala a muschilor urmata de decesul animalului.


Intră acum și în grupul de