Leul in cadere libera


Intră acum și în grupul de

Leul a mai pierdut marti, 4 bani în fata euro ajungând la un nou minim al ultimilor trei ani. Dupa ce a atins un maxim de 3,7909 lei pentru un euro pe piata interbancara în prima parte a sedintei, cursul de schimb s-a stabilizat în jurul valorii 3,76 lei pentru un euro.
Banca Nationala a calculat un curs de referinta 3,7619 lei pentru un euro, cea mai ridicata cotatie din februarie 2005. Pentru dolarul american cursul stabilit de BNR este de 2,5958 lei. BNR a atras marti din piata peste un miliard de lei, în depozite cu scadenta la o saptamâna, la o dobânda de 8 la suta pe an.

Pe de alta parte, bancile au dat startul la scumpiri. Din aceasta luna, mai multe institutii financiare au majorat dobânzile atât la creditele în lei, cât si la cele în euro, iar analistii se asteapta ca si alte banci sa faca acelasi lucru.  
Dobânzile la credite au crescut în medie cu 0,5 la suta. Bancherii spun ca au luat aceasta decizie ca urmare a crizei financiare de pe pietele externe si a masurilor BNR.  
În unele cazuri, bancile aplica dobânda majorata atât pentru cei care se vor împrumuta în perioada urmatoare, cât si pentru cei care au deja credite în derulare. Specialistii spun ca cei mai afectati de scumpirea creditelor vor fi cei care au împrumuturi în euro, având în vedere deprecierea puternica a leului din ultima perioada.


Intră acum și în grupul de