Trei vulpi diagnosticate cu rabie in Fratautii Noi, Gura Humorului si Mitocul Dragomirnei


Intră acum și în grupul de

Numarul cazurilor de animale depistate cu rabie, înregistrate în acest an a ajuns la sase, dupa ce alte trei cazuri au fost confirmate. Potrivit sefului Directiei Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Suceava, Petrea Dulgheru, joi au fost diagnosticate doua cazuri de rabie la Fratautii Noi si Gura Humorului. „La Fratautii Noi este vorba de o vulpe gasita moarta în livada lui Jacota Ion, care a anuntat medicul veterinar acesta recoltând probe de laborator. Cetateanul stiind din mass media de pericolul pe care îl reprezinta rabia nu a atins cadavrul” precizeaza Petrea Dulgheru. În privinta cazului de la Gura Humorului, seful DSVSA Suceava spune ca este vorba de o vulpe vânata pe fondul de vânatoare nr. 47 Voronet în apropierea localitatii cu acelasi nume, în contact cu animalul intrând doar maistrul de vânatoare.  

Petrea Dulgheru a mai adaugat ca, miercuri în comuna Mitocul Dragomirnei a fost declarat un focar de rabie, dupa ce pe fondul de vânatoare nr.54 Mitoc au fost vânate patru vulpi de la care au fost trimise probe pentru examen de laborator, una fiind diagnosticata cu rabie. Seful DSVSA Suceava spune ca în contact cu vulpile a intrat paznicul de vânatoare de la Ocolul Silvic Patrauti care a jupuit vulpile.

Despre acest episod de rabie a fost anuntata ASP Suceava pentru a lua masurile legale ce se impun.

Seful DSVSA Suceava a mai mentionat ca, în focare va fi efectuata vaccinarea de necesitate a animalelor receptive: cabaline, bovine, ovine, caprine, porcine, si de completare la câini si pisici.  

Petrea Dulgheru lanseaza din nou un avertisment cetatenilor sa anunte toate cazurile de mortalitate la animalele salbatice, cazurile de comportament anormal al animalelor salbatice, sa nu atinga si nici sa nu jupuiasca cadavrele acestora.

Acesta a mai afirmat ca, pentru a preîntâmpina infectiile accidentale cu virusul rabic a personalului sanitar veterinar, DSVSA Suceava a solicitat ASP Suceava vaccinarea antirabica obligatorie a tuturor medicilor veterinari concesionari din judet, a medicilor veterinari oficiali zonali, a medicilor veterinari epidemiologi din cadrul DSVSA Suceava si a celor din Laboratorul sanitar veterinar de stat.

Judetul Suceava este unul intens rabigen, anul trecut fiind înregistrate în judet 15 focare de turbare, cu 17 cazuri declarate oficial. Asemenea cazuri au fost depistate la bovine, vulpi, dihor, jder în localitati precum Preutesti, Vadu Moldovei, Vatra Dornei, Moara, Bogdanesti, iar în acest an au mai fost înregistrate trei focare de rabie: la o vulpe în Dârmoxa-Brosteni, în Botosenita Mare- Calafindesti la o pisica, si la alte doua vulpi în Dorna Arini. 


Intră acum și în grupul de