CAS primeste zilnic reclamatii privind autenticitatea diagnosticului pus de medici pe certificatele de concedii medicale


Intră acum și în grupul de

La Casa de Asigurari de Sanatate Suceava se înregistreaza aproape zilnic reclamatii privind autenticitatea diagnosticului pus de medici pe concediile medicale. Presedintele CAS Suceava, Cristina Iordachel precizeaza ca institutia primeste foarte multe reclamatii din partea angajatorilor care spun ca diagnosticul înscris pe certificatele de concedii medicale nu sunt reale. „Noi nu avem competenta în rezolvarea acestor reclamatii de aceea le trimitem catre Colegiul Judetean al Medicilor” a declarat Cristina Iordachel, adaugând ca solutia ar fi realizarea unei colaborari între angajator si un medic care sa verifice si sa supervizeze concediile medicale.

O alta problema ridicata de CAS Suceava în privinta concediilor medicale este completarea lor eronata. Seful CAS Suceava a afirmat ca cele mai multe asemenea foi de concedii sunt completate de catre medicii din spitalele sucevene. „Nici nu cred ca situatia se va reglementa deoarece sanctiunile se aplica spitalului si nu se rasfrânge asupra medicului. Conducerile unitatilor spitalicesti ar trebui sa-i traga la raspundere si sa-i determine sa le completeze corect” a mentionat Cristina Iordachel, precizând ca, în cazul în care certificatele nu sunt completate corect, acestea nu pot fi decontate de catre CAS Suceava.        

Acesta a subliniat ca anul trecut s-au înregistrat un numar de 40 de actiuni de control referitoare la concedii medicale la furnizorii de servicii medicale la sesizarea angajatorilor si 3 actiuni de control la persoane juridice la sesizarea asiguratilor. Astfel, în cazul furnizorilor de servicii medicale au fost aplicate 16 sanctiuni contraventionale: 4 sanctiuni cu „Avertisment” si 12 sanctiuni cu amenzi contraventionale, pentru nerespectarea prevederilor legale privind modul de acordare a concediilor medicale si de eliberare a certificatelor de concedii medicale. Presedintele CAS Suceava a mentionat ca, în cazul angajatorilor a fost aplicata o sanctiune contraventionala cu „Avertisment” pentru refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor la termenul prevazut de legislatia în vigoare. 


Intră acum și în grupul de