Cioloș a discutat cu Flutur despre organizarea unui lanț de producție și procesare de carne de oaie care să fie apoi exportată, dar și despre exportul de produse lactate din bazinul Dornelor

Premierul Dacian Cioloș a declarat, sâmbătă, la Solonețul Nou că a discutat cu președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, despre realizarea unui lanț de producție și de procesare de carne de oaie care să fie apoi exportată, subliniind interesul existent în țări din Asia pentru astfel de produse.

20160827_185230

El a arătat că există un potențial important în ceea ce privește exportul de carne de oaie în Kuweit și Qatar,  dar că de aceea a fost şi în vizită în Vietnam sau în Mongolia.

„Înțeleg că urmează un membru al Guvernului din Coreea de Sud să vină în vizită aici, pentru că sunt interesați. Uniunea Europeană are acorduri comerciale sau negociază acorduri comerciale de liber schimb cu multe din aceste ţări asiatice care au un potenţial important de creştere conomică, deci şi de consum. România are anumite relaţii tradiţionale care facilitează acum contactele comerciale”, a spus Cioloș.

El a arătat că în  sectorul agroalimentar există cerere.

„După cum ştiţi, deja de câţiva ani de zile România este exportator net de cereale. Există cerere şi de carne de vită, de carne de oaie. Am discutat şi cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean aici, împreună cu Ministerul Agriculturii încercăm să organizăm un lanţ al producţiei şi procesării de carne de oaie care apoi să fie exportată. Există cerere, cum v-am spus, în ţări din zona Golfului, chiar şi în Europa de Sud cred că va exista potenţial de export. I-am spus domnului preşedinte că va avea tot sprijinul din partea Ministerului Agriculturii, a Guvernului, dar e foarte important ca aici producătorii şi procesatorii, cei din sectorul abatorizării să fie foarte bine organizaţi, pentru că problema nu e să începi să exporţi, problema e să asiguri continuitatea și să dovedești seriozitate din acest punct de vedere”, a spus premierul.

El a atras atenția că piețele se pot câștiga ușor, dar se pot pierde la fel de ușor dacă nu există seriozitate. „Însă cred că există, în momentul de față, premizele pentru ca în sectorul cărnii de oaie să putem să dezvoltăm această filieră și am sugerat să ne gândim și la sectorul lactatelor, unde zona aceasta a Dornelor, Bucovina, are un potențial important, nu numai de producție, dar și de consum, pentru că, după cum vedeți, există o cerere pentru turism rural foarte importantă și asta înseamnă și un consum local. Și asta poate să ajute o zonă cum este Bucovina, zona Dornelor, să își creeze un brand care să fie valorificat apoi și la export”, a spus Cioloș.