Companiile de telefonie mobilă, cele mai reclamate de suceveni la Protecția Consumatorului. CJPC Suceava a aplicat peste 200 de amenzi de aproximativ 300 000 de lei în ultimele două luni


Intră acum și în grupul de

Comisarul şef adjunct al CJPC Suceava, Vasile Latiş, a informat, vineri, că în lunile iulie şi august au fost efectuate 569 de acţiuni de control atât pentru verificarea reclamaţiilor consumatorilor suceveni, cât şi în cadrul controalelor tematice stabilite la nivel naţional şi regional.

Vasile Latis 3

Latiş a spus că în urma acestor controale au fost aplicate 119 avertismente şi 215 amenzi în valoare totală de 300 500 de lei.

El a mai spus că pe parcursul lunilor iulie şi august s-au înregistrat 283 de reclamaţii, cele mai multe vizând firmele de telefonie mobilă.

Comisarul şef adjunct a precizat că în perioada menţionată au fost efectuate controale tematice privind respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor de marochinărie.

Latiş a menţionat că au fost efectuate 55 de acţiuni de control fiind aplicate 18 amenzi in valoare de 21. 000 lei oprindu-se temporar de la comercializare produse în valoare de 32.900 lei, iar printre abaterile depistate de comisarii suceveni pentru protecţia consumatorilor s-au numărat  lipsa indicării preţurilor, lipsa pictogramelor ce indică materialele folosite, dar şi lipsa instrucţiunilor de întreţinere.

Alte 56 de controale au vizat verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea materialelor de construcţii, fiind aplicate 22 amenzi în valoare de 33. 200 lei, oprindu-se de la comercializare produse expirate în valoare de 110 lei, iar printre abaterile descoperite cu ocazia acestor controale se numără lipsa preţurilor şi a traducerii în limba română a etichetelor produselor de import.

Latiş a precizat că alte 12 acţiuni de control au vizat respectarea prevederilor legale la comercializarea echipamentelor electrice de uz casnic, iar în urma deficienţelor constatate au fost aplicate nouă amenzi  în  valoare de 23 000 lei, fiind retrase temporar de la comercializare produse în valoare de 26 235lei  până la eliminarea acestor deficienţe legate fie de lipsa instrucţiunilor de utilizare sau netraducerea lor în limba română.

El a spus că în perioada menţionată au mai fost efectuate 18 acţiuni de control fiind verificat modul de respectare a prevederilor legale în unităţile farmaceutice fiind aplicate  opt amenzi în  valoare de 7000 de lei, în special pentru neindicarea preţurilor produselor.

Comisarul şef adjunct al CJPC Suceava a mai spus că alte 106 controale au fost efectuate în cazul comercializării pâinii fiind aplicate 34 de amenzi în valoare de 21 000 de lei şi retrase de la comercializare produse în valoare de 301 lei, principala abatere constatată fiind lipsa atenţionării alergenirlor, dar şi 86 de controale în domeniul comercializării legumelor şi fructelor în urma cărora s-au aplicat opt amenzi în valoare de 11 000 de lei pentru neindicarea ţării de origine şi a calităţii produselor.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de