Criza de antibiotice la Spitalul Judetean


Intră acum și în grupul de

Directorul interimar al Spitalului Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Doina Elena Ganea a anuntat miercuri, ca la unitatea spitaliceasca judeteana s-au epuizat stocurile la 33 de tipuri de antibiotice, în special cefalosporine.

„Se preconizeaza premisele unei situatii de criza pentru antibiotice. În momentul de fata nu mai avem augumentin si zantag. Furnizorii nu mai sunt dispusi sa livreze medicamentele la pretul din contractele încheiate anul trecut si prelungite prin act aditional. Nu vor sa achizitioneze la pret actual si sa ni le dea la vechiul pret din contract, ceea ce e de înteles. De asemenea avem stoc epuizat la 33 de pozitii, în special antibiotice cefalosporine, ce sunt necesare în  complicatiile bolilor specifice sezonului rece” a declarat directorul Spitalului Judetean Suceava, Doina Elena Ganea.  

Aceasta a mai precizat ca stocul de medicamente a fost satisfacator pâna acum, întrucât unitatea spitaliceasca s-a aprovizionat din timp cu o cantitate mai mare de medicamente, dar care acum s-a cam epuizat. „Alte unitati se confrunta de mai mult timp cu lipsa de medicamente, dar noi am fost mai prevazatori, însa si stocul nostru este gata. Fac un apel catre  Ministerului Sanatatii sa se implice în aceasta problema, pentru ca în caz contrar, sistemul sanitar public din România se va confrunta cu o criza a medicamentelor” a  spus Doina Elena Ganea, care a adaugat ca pe data de 25 februarie va avea loc o noua licitatie pentru medicamente, licitatie care conform contractului va fi valabil pe o perioada mai mare de timp, nu doar un an, pentru a se trece de criza de la începutul anului. „Noua licitatie se va face pe la mijlocul anului, în iunie, când deja vom avea buget si vom trece de crizele astea de început de an, când mergem pe acte aditionale” a mai mentionat seful interimar al Spitalului Judetean. 

Spitalul Judetean se confrunta si cu o criza de sisteme perfuzabile, de aceea a solicitat achizitionarea acestora în regim de urgenta. „În momentul de fata ne-am împrumutat de la Hemodializa cu sisteme perfuzabile întrucât ei le au cumparate printr-o alta forma de finantare” a afirmat Doina Elena Ganea.

Aceasta a recunoscut ca, în cazul în care Ministerul Sanatatii nu ia masuri imediat, nu este exclus ca unii pacienti sa fie nevoiti sa-si cumpere medicamente de la farmaciile din afara unitatii spitalicesti.     


Intră acum și în grupul de