Problematica de la granița estică a Uniunii Europene, dezbătută la Universitatea Suceava de specialiști din Polonia, Ucraina și România


Intră acum și în grupul de

Specialişti din Lviv şi Cernăuţi, Varşovia, Bucureşti şi Suceava participă, în perioada 16-17 septembrie, la Simpozionul Internaţional “Mutaţii în mediul european de securitate. Răspunsuri comune la provocări comune”, la festivitatea de deschidere a lucrărilor, desfăşurată, vineri, la Universitatea suceveană au fost invitaţi şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, dar şi preşedintele Uniunii Polonezilor din România.

purici-simpozion-1

Prorectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr. Ştefan Purici, a declarat, vineri, că în cadrul simpozionului vor fi dezbătute problemele cu care se confruntă această zonă a Europei şi vor fi identificate soluţii pentru “contracararea unor ameninţări şi riscuri”, urmând să fie purtate şi discuţii privind colaborarea transfrontalieră.

“Simpozionul se adresează unei problematici extrem de importante având în vedere că, începând cu anul 2014, “situaţia la graniţele răsăritene ale Uniunii Europene, la graniţele de Est ale NATO, s-au modificat în mod radical, anexarea Crimeei, conflictul din Estul Ucrainei, alte acţiuni, care au condus la încălcarea dreptului internaţional şi la dezechilibrarea ordinii care s-a instituit după prăbuşirea comunismului a făcut ca în această zonă să existe turbulenţe, să existe probleme cu care se confruntă statele, societăţile din acest spaţiu. La nivelul Uniunii Europene, la nivelul NATO există această decizie, determinare de a face faţă provocărilor care vin din spaţiul răsăritean şi soluţiile pe care trebuie să le adopte Uniunea Europeană, NATO trebuie să vină de la specialişti în domeniu. Atelierul de lucru de astăzi este destinat dezbaterii problemelor cu care se confruntă această parte a Europei, dar şi identificarea unor soluţii pentru contracararea unor ameninţări şi riscuri existente în această zonă”, a spus Purici.

El a subliniat că o altă dimensiune a dezbaterii din cadrul simpozionului  este legată de cooperarea în zona aceasta transfrontalieră precizând că  Uniunea Europeană are mai multe programe de cooperare între statele membre şi statele vecine, fiindcă “ obiectivul fundamental pe care îl urmăreşte Uniunea Europeană în această zonă este asigurarea stabilităţii şi prosperităţii”. purici-simpozion-3

Purici a mai spus că programele transfrontaliere pe care le finanţează Uniunea Europeană sunt “destinate asigurării acestei stabilităţi” adăugând că în cursul anului 2016, în această zonă se va implementa programul România- Ucraina 2014-2020, ce va finanţa proiecte din diverse domenii cum ar fi  protecţia mediului, protecţia patrimoniului, culturii, dezvoltarea infrastructurii, proiecte care “pot contribui la o mai bună înţelegere, dar şi la o dezvoltare a comunităţilor locale”.

Preşedintele Consiliului Regional de Analiza Riscurilor Transfrontaliere, profesorul Roman Istrati, a declarat că această manifestare se desfăşoară după un alt simpozion desfăşurat la Lviv în Ucraina.

Istrati a spus că speră a o a treia ediţie a simpozionului să se desfăşoare în Polonia, probabil în cursul anului viitor.

El a precizat că la Simpozionul Internaţional de la Suceava participă directorul Centrului Analitic de Cooperare Regională din Lviv, Vladyslav Deyneko, preşedintele consiliului Organizaţiei “Centru pentru studierea problemelor cooperării regionale şi internaţionale” din Lviv, Volodymyr Gulyma, prof.univ.dr. Maria Fleychuk de la Catedra de Relaţii economice internaţionale din cadrul Academiei Comerciale din Lviv, secretarul ştiinţific al Centrului Politologic Bucovinean din Cernăuţi, conf.univ.dr. Serhii Hakman, conf.univ.dr. Oleksandra Kyrychuk de la Catedra de Integrare şi drept european din cadrul institutului Regional de Administraţie Publică Lviv, Adam Lelonek, expert, de la Fundaţia “Kazimierz Pulaski” din Varşovia, asistent universitar doctor Natalya Nechayeva- Yuriychuk de la Catedra de Politologie şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii “Yuriy Fedkovych” Cernăuţi, precum şi Andrii Voloshyn, director al Filialei Lviv a Institutului de Cercetări Strategice.purici-simpozion-4

Totodată, la lucrările simpozionului mai participă conf.univ.dr. Dan Ioan Dascălu, conf.univ.dr. Florin Pintescu şi prof.univ.dr. Ştefan Purici de la Universitatea suceveană, dar şi directorul revistei Geopolitica, Vasile Simileanu şi profesorul Cristina Teodorovici de la CSEI Suceava.

La festivitatea de deschidere a simpozionului a participat şi prefectul de Suceava, Constantin Harasim, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Viorel Seredenciuc şi preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.

(Liliana Bujdei)

 

 


Intră acum și în grupul de