Fotbal : Facuti pentru fotbal : > Dupa Liviu, Gigi, Dorin si Lucian, un alt Goian, Claudiu, bate la portile fotbalului mare. Goian V va juca la Ceahlaul II si vrea sa ajunga la fel de celebru ca unchiul Dorin


Intră acum și în grupul de

Atât în fotbalul românesc, cât si în cel mondial au existat si exista mai multe perechi de frati sau parinti si copii de valori relativ apropiate, dovada ca talentul se mai distribuie câteodata si prin sânge.

Familia Goian e unica în România: cei patru frati, Dorin, Lucian, Liviu si Gigi au jucat toti fotbal în Liga I. Cei mai mici, “Goianii” de la Steaua si de la Dinamo, vor sa joace împreuna la Nationala, asa cum s-a întâmplat la case mai mari, cu fratii Neville (Anglia) sau De Boer (Olanda).

Cu toate acestea, înca un Goian iese la rampa în fotbalul românesc. Deocamdata la nivel mai mic, dar cum “sângele apa nu se face” sunt premise de performanta si acesta.

Al cincilea Goian se numeste Claudiu si este nepotul fratilor Dorin si Lucian Goian. În vârsta de 18 ani, el a mai jucat la FCM II Bacau si FC Willy Bacau si s-a transferat la Ceahlaul II Piatra Neamt si ar putea înfrunta Cetatea Suceava în returul Ligii a III-a.

Claudiu Goian evolueaza tot pe postul de fundas central si este fiul lui Liviu Goian, fratele cel mare al lui Dorin si Lucian. Tehnicianul nemtenilor, Toader Stet, spune despre noul Goian ca este un jucator de gabarit si seamana cu mai celebrii Dorin si Lucian ca stil de joc.

În tara noastra, cei mai cunoscuti au fost fratii Nunweiller, pentru ca, nu demult, sa apara fratii Ilie, Adrian si Sabin. Primul a avut performante notabile la Galatasaray si Valencia, în timp ce Sabin nu s-a ridicat niciodata la nivelul fratelui sau. Singurul moment foarte bun al lui Sabin a fost transferul în Turcia, la Fenerbahce.

În momentul de fata, fratii Goian sunt cei mai renumiti, deoarece sunt la cele mai galonate echipe din România, Dorin la Steaua si Lucian la Dinamo. Ca si în cazul fratilor Ilie, si în familia Goian, stelistul a ajuns atât la echipa nationala, cât si în Liga Campionilor cu echipa de club. În schimb, dinamovistul Lucian a avut pâna acum o cariera mai modesta, fara realizari notabile, dar timpul este de partea lui.

Tot în actuala Liga I joaca si un cuplu de frati armeni, Arman si Artavazd Karamian, la Poli Timisoara.

 
De-a lungul timpului, au aparut multi frati celebri care au facut furori în fotbalul mondial. În anii ’60 au fost faimosi fratii Charlton, Bobby si Jack, care au câstigat titlul mondial cu nationala Angliei. De asemenea, olandezii Ronald si Erwin Koeman, dar si „gemenii” Frank si Ronald de Boer au scris istorie atât la echipele de club la care au activat, cât si la reprezentativa tarii lor. O alta pereche de frati celebri în fotbalul european a fost formata din danezii Michael si Brian Laudrup. Manchester United i-a avut în componenta, în anii 90, pe Gary si Phil Neville. Acestia au ajuns ulterior si în nationala Albionului. Si în Italia, pentru o perioada scurta de timp, fratii Inzaghi, Filippo si Simone, au jucat împreuna pentru nationala tarii lor.

În prezent, cea mai noua pereche de frati care începe sa straluceasca pe firmamentul fotbalului este una care vine din Turcia, via Germania. Gemenii Hamit si Halil Altintop au apucat anul trecut sa joace împreuna la Schalke, dar Hamit a tras lozul cel mare si a fost cooptat în echipa de vedete a lui Bayern Munchen.

Fratii Goian au gânduri mari: stelistul Dorin si dinamovistul Lucian vor sa devina primii frati din istoria României care joaca împreuna la Euro.

Eroul României cu Olanda, Goian, s-a apucat de fotbal la Suceava sub comanda profesorului Aurel Constantin si, dupa ce a evoluat pentru Foresta, FCM Bacau si Ceahlaul, a ajuns la Steaua. Acum, visul lui “Goe” este sa joace împreuna cu fratele Lucian în echipa nationala si, de ce nu?, chiar la Campionatul European din acest an.

Curtat de numeroase cluburi din Europa, Dorin a început numaratoarea inversa pâna când va veni ziua în care va prinde un transfer în strainatate. Ar vrea în Anglia, dar totul depinde de ofertele care vor veni si de… Gigi Becali.

Pâna la Euro, fundasul ros-albastrilor îsi doreste ca echipa din Ghencea sa se claseze la sfârsitul acestei editii de campionat pe unul dintre primele doua locuri din clasament. El recunoaste ca va fi o lupta încinsa, dar spera ca Steaua sa nu termine mai jos de locul doi. 


Intră acum și în grupul de