Ziua Mondială a Contracepţiei este marcată şi în judeţul Suceava printr-o campanie de informare şi educaţie


Intră acum și în grupul de

O campanie de informare şi educaţie dedicată Zilei Mondiale a Contracepţiei se derulează, în perioada 26 septembrie-15 octombrie 2016, în judeţul Suceava, sub sloganul “Contracepţia: este viaţa ta; este responsabilitatea ta!”.

DSP

Potrivit unui comunicat de presă al DSP Suceava, în perioada 26 septembrie- 15 octombrie 2016, DSP Suceava în parteneriat cu Centrul Judeţean de Planificare Familială derulează campania de informare şi educaţie dedicată Zilei Mondiale a Contracepţiei.

Sursa citată precizează că scopul acestei campanii este de a atrage atenţia asupra importanţei sănătăţii, reproducerii şi a planificării familiale, dar şi de informare şi de creştere a interesului populaţiei generale, mai ales a adolescenţilor şi tinerilor, cu privire la  utilizarea metodelor contraceptive, cunoaşterea tuturor opţiunilor pentru prevenirea sarcinilor nedorite.

Campania include printre altele distribuirea de materiale informative, activităţi educative în unităţi de învăţământ şi organizarea unor puncte de informare pe pietonal în locurile frecventate de tineri, ateliere de lucru la care vor participa asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari şi antrenarea personalului din asistenţa medicală comunitară în realizarea unor sesiuni de informare în mediul rural.

Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi evaluarea rezultatelor acestei campanii în cadrul programului de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii.

Conform datelor înregistrate la Biroul de Statistică al DSP Suceava, în anul 2015 s-au înregistrat în judeţul Suceava 1395 de întreruperi de sarcină, numărul avorturilor fiind mai mic decât în anii anteriori, iar din totalul acestora 692 au fost avorturi la cerere şi 703 au fost avorturi incomplete.

În anul 2015, la grupa de vârstă 16-19 ani s-au înregistrat 66 de întreruperi de sarcină la cerere, la grupa de vârstă 20-24 de ani- 130, la grupa de vârstă 25-29 de ani- 124, la grupa de vârstă 30-34 de ani- 144, la grupa de vârstă 35-39 de ani- 161, la grupa de vârstă 40-44 de ani- 60, iar la grupa de vârstă 45-49 de ani- 7 întreruperi de sarcină la cerere.

În judeţul Suceava funcţionează Centre de Planificare Familială în Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei în cadrul cărora femeile sunt consiliate pentru alegerea informată şi utilizarea metodelor de contracepţie.

Totodată, în cadrul acestor centre sunt acordate consultaţii iniţiale şi sunt programate vizitele de urmărire, se pot efectua teste de sarcină, este acordată consiliere post-avort, sunt efectuate teste în vederea depistării bolilor cu transmitere sexuală, dar şi pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, etc.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de