Inspectorii sanitari trimiși de Ministerul Sănătății au verificat Spitalul Județean Suceava „începând de la subsol până la acoperiş”. Râmbu: S-au făcut câteva recomandări


Intră acum și în grupul de

O echipă de inspectori numită prin Ordinul Ministrului Sănătăţii a efectuat, timp de patru zile, un control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava pentru verificarea condiţiilor igienico-sanitare şi a modului de raportare a infecţiilor asociate îngrijirilor medicale.

Vasile Rambu

Managerul SJU Suceava, economist Vasile Râmbu, a declarat  că acest control s-a încheiat, vineri, fiind întocmit un raport cu rezultatul verificărilor, ce va fi înaintat Ministerului Sănătăţii.

Râmbu a spus că inspectorii au verificat toate sectoarele de activitate din spital, “începând de la subsol până la acoperiş”, inclusiv Blocul Alimentar şi că “au fost impresionaţi” de modul în care arată, în prezent, spitalul, însă au fost constate şi unele neconformităţi, fiind stabilite termene pentru remedierea acestora.

Managerul SJU Suceava a mai spus că în urma efectuării controlului s-au făcut câteva recomandări printre acestea numărându-se dotarea secţiilor cu frigidere pentru păstrarea alimentelor primite de pacienţi de la familie, asigurarea unor echipamente de spital pentru gravide şi nou-născuţi, precum şi instalarea de filtre pentru producerea apei sterile în Maternitate, montarea unui sistem de ventilaţie în Laboratorul de Anatomie-Patologică.

Totodată, s-a recomandat relocarea cabinetului de pediatrie din Ambulatorul de specialitate, montarea unei chiuvete suplimentare tip now-touch în Blocul Alimentar, suplimentarea schemei de personal a Compartimentului de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale, reinstruirea personalului privind respectarea Ordinului 961/2016  care stabileşte normele tehnice privind curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea, a precizat Râmbu.

El a menţionat că inspectorii care au efectuat controlul la SJU Suceava au aplicat sancţiuni în cazul a trei asistente şefe pentru neconformităţile depistate.

“Toate aceste recomandări sunt uşor de rezolvat şi vom face tot posibilul ca acele neconformităţi să fie remediate înainte de termenul stabilit”, a subliniat Râmbu.

El a arătat că va fi analizată recomandarea de dotare a secţiilor cu frigidere în condiţiile în care s-a suplimentat alocaţia pentru hrana pacienţilor, meniurile pot fi diversificate şi îmbunătăţite, astfel încât nu ar fi nici recomandat, nici necesar ca pacienţii să primească alimente de acasă.

Managerul SJU Suceava a explicat că instalarea filtrelor pentru producerea apei sterile în Maternitate va fi realizată după data de 23 octombrie 2016, întrucât nu se poate interveni până la expirarea termenului de cinci ani de la modernizarea acesteia printr-un program de reabilitare a maternităţilor, finanţat de Banca Mondială.

El a spus că la expirarea acestui termen se vor face modificările “care au scăpat proiectului respectiv”.

Referindu-se la suplimentarea personalului de la Compartimentul de Prevenţie şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale, Râmbu a precizat că, în prezent, sunt deja angajate patru asistente medicale şi un medic epidemiolog, urmând să se organizeze concurs pentru alte trei posturi de asistent medical.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de