Sindicaliștii din educație cer amânarea concursului pentru funcțiile de directori din școli după ce au constatat nereguli grave la înscrierea candidaților

În Suceava au fost invalidate 17 candidaturi, în 27 de școli nu s-au înscris candidați pentru funcția de director, iar în opt școli pentru director adjunct


Intră acum și în grupul de

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) cere ministrului Educației, Mircea Dumitru, să amâne organizarea concursului pentru funcțiile de directori și directori adjuncți din școli după ce a constatat numeroase nereguli.

Într-un comunicat de presă se arată că FSLI a urmărit cu mare atenție modul în care s-a derulat procesul de înscriere a candidaților la concursul pentru ocuparea funcțiilor de director saudirector adjunct. „Decizia de a se folosi un sistem de înscriere electronic neverificat a generat erori de sistem și a condus la nereguli grave, care au ridicat serioase semne de întrebare privind corectitudinea înscrierii candidaților și încadrarea în timpul alocat acestui proces, conform metodologiei aprobate chiar de dumneavoastră. Mai mult decât atât, am solicitat ministerului pe care îl conduceți prelungirea termenului de înscriere din cauza blocării repetate a platformei. Acest fapt s-a repetat aproape zilnic, platforma fiind blocată între 15 minute și o oră, iar în ziua de 30 septembrie 2016 a fost inutilizabilă 24 de ore. Deși candidații au sunat la departamentul tehnic al ministerului, la telefonul afișat nu a răspuns nimeni”, se arată în comunicat.

scoala clasa banci

FSLI arată că având în vedere motivele menționate, precum și întârzierea afișării listelor cu candidații ale căror dosare au fost validate saurespinse pentru participarea la concurs, ca urmare a blocării platformei în unele județe și în municipiul București, începând de vineri, 7 octombrie și până sâmbătă 8 octombrie, solicită Ministerului Educației amânarea concursului până la remedierea totală a platformei.

Sindicaliștii mai cer acordarea unui timp suficient pentru candidații care doresc să remedieze documentele respinse (unele cauzate de graba în care au fost completate), astfel încât toate cadrele didactice dornice să participe la concurs să beneficieze de această oportunitate.

„Ați susținut public, domnule Ministru, că doriți derularea acestui concurs în condiții optime și că doriți să primeze corectitudinea. Vă solicităm, în numele angajaților din sistemul de educație pe care îi reprezentăm, să vă asumați eșecul acestei prime etape a concursului și să luați măsurile care se impun pentru derularea cu deplină corectitudine și transparență a acestui proces de selecție”, se arată în comunicatul FSLI.

Un număr de 13 candidaţi pentru funcţia de director şi alţi patru candidaţi pentru funcţia de director adjunct din unităţi de învăţământ preuniversitar sucevean nu au îndeplinit condiţiile de înscriere la concursul pentru ocuparea funcţiilor vacante de director şi director adjunct.

Inspectoratul Şcolar Judeţean a publicat, vineri, pe site-ul instituţiei, rezultatele verificării îndeplinirii condiţiilor de înscriere la concursul pentru ocuparea funcţiilor vacante de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar sucevene, iar din totalul celor 309 candidaţi înscrişi la acest concurs, dosarele de înscriere ale unui număr de 13 candidaţi pentru funcţia de director şi ale unui număr de patru candidaţi pentru funcţia de director adjunct au fost respinse fie din cauza prezentării unor documente incomplete, fie dih cauza lipsei unor documente prevăzute de metodologia de organizare a concursului.

Astfel, potrivit ISJ Suceava, nu au îndeplinit condiţiile de înscriere candidaţii la funcţiile de director de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Suceava, de la Şcoala nr.4 Suceava, de la Şcoala nr.2 Vatra Dornei, de la Clubul Copiilor Rădăuţi, de la Colegiul “Andronic Motrescu” Rădăuţi, de la Şcoala Gimnazială Poiana Stampei, de la Liceul Tehnologic nr.1 Câmpulung Moldovenesc, de la Şcoala Gimnazială Râşca, de la Şcoala Gimnazială Moara Nica, de la Şcoala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” Fălticeni, de la Colegiul Silvic “Bucovina” Câmpulung Moldovenesc şi de la Şcoala Gimnazială “Cristofor Simionescu” Plopeni.

Alţi patru candidaţi la funcţiile de director adjunct nu au îndeplinit condiţiile de înscriere la concurs, respectiv de la Şcoala Gimnazială nr. 4 Suceava, de la Liceul Tehnologic “Oltea Doamna” Dolhasca, de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă “Sf. Andrei” Gura Humorului şi Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Suceava.

Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr, a declarat că un candidat de la Şcoala “Bogdan Vodă” din Capu Codrului s-a înscris la concurs, iar aplicaţia a transmis-o la o şcoală cu acelaşi nume din Maramureş.

“Candidatul a făcut o cerere către ISJ Suceava, iar noi am transmis-o Ministerului Educaţiei, a fost deschisă aplicaţia şi a fost mutată în judeţul nostru”, a spus Lazăr explicând că astfel numărul candidaţilor înscrişi la concurs este 309 şi nu 308 cât s-a anunţat iniţial.

De precizat este că în 27 de școli nu s-au înscris candidați la concursul pentru ocuparea funcției de director, iar pentru opt posturi de director adjunct nu s-au înscris candidați. Potrivit Calendarului organizării și desfășurării concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar (Ordin OMENCȘ 5080 / 31 august 2016) în perioada 13 septembrie – 2 octombrie 2016 a avut loc înscrierea candidaților iar în data de 7 octombrie 2016 s-au afişat rezultatelor verificării îndeplinirii condițiilor de înscriere, în timp ce  proba scrisă va avea loc în data de 12 octombrie 2016.

Proba de evaluare a CV –ului și proba de interviu vor avea loc în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie 2016, iar afișarea rezultatelor concursului va avea loc în data de 18 noiembrie 2016.

În judeţul Suceava sunt scoase la concurs 213 posturi de director şi 70 de posturi de director adjunct.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de