Proiecție din Arhiva TVR Iași despre maestrul Ion Irimescu, la Fălticeni


Intră acum și în grupul de

Primăria Municipiului Fălticeni, în parteneriat cu Muzeul de Artă ”Ion Irimescu” şi TVR Iaşi, organizează luni, 10 octombrie a.c., de la ora 16.30, la Sala Pictor “Aurel Băeșu”, o Proiecţie despre Maestrul Ion Irimescu, din Arhiva TVR Iaşi.

afis-tvr-iasi

Gazdele evenimentului anunță într-un comunicat de presă că, proiecția se va desfășura sub genericul: CARAVANA TVR IAŞI – ”GRIGORE ILISEI despre ION IRIMESCU”.

Ion Irimescu s-a nascut in 1903 la Preotesti, in judetul Suceava. Clasele primare si liceul le-a urmat la Falticeni. In 1924 s-a inscris la Scoala de Belle Arte din Bucuresti, unde l-a avut ca profesor pe Dimitrie Paciurea, sculptorul care i-a devenit model.

In Bucuresti, potrivit albumului „Irimescu la 100 de ani”, artistul a realizat cinci lucrari cu caracter monumental, intre care bustul compozitional al lui Dimitrie Cantemir (de pe bulevardul cu acelasi nume), o lucrare infatisandu-l pe Constantin Brancusi, dar si doua statui ale lui Nicolae Titulescu si Nicolae Iorga. La Iasi, sculptorul a realizat patru lucrari, din care doua pot fi admirate in gradina Copou si doua pe esplanada Teatrului National. Lucrari monumentale realizate de Irimescu pot fi intalnite in localitati din intreaga tara. Aproape fiecare muzeu de arta din Romania detine cel putin o lucrare semnata de Ion Irimescu.

La sfârșitul vieții, s-a retras la Fălticeni, unde s-a ocupat de muzeul care adăpostește jumătate din operele sale și pe care Irimescu le-a donat orașului (aproximativ 300 sculpturi și 1000 desene), dând naștere astfel celei mai mari colecții permanente de autor din România. Una dintre lucrările lui, statuia prințului cărturar Dimitrie Cantemir, se află la Biblioteca Ambrosiana din Milano, între statuile lui Dante și Shakespeare.

Ion Irimescu a murit în data de 28 octombrie 2005 și a fost îmmormântat în cimitirul parohiei Oprișeni


Intră acum și în grupul de