CMB pune la cale editia a treia a Festivalului Medieval „Stefan cel Mare”


Intră acum și în grupul de

Conducerea Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava doreste ca editia din acest an a Festivalului de Arta Medievala „Stefan cel Mare” sa se deruleze pe parcursul unei saptamâni, nu doar trei zile ca la editiile anterioare. Astfel Trilogia lui Barbu Stefanescu Delavrancea va fi readusa la vara în Cetatea de Scaun a Sucevei dupa 41 de ani de la ultima reprezentatie. Directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Constantin Ursu, a precizat ca a purtat discutii cu cei de la Teatrul „Mihail Eminescu” din Botosani pentru a sustine, în perioada 11-12 august, câte doua spectacole pe zi. „Ar fi o experienta inedita care se repeta dupa 41 de ani. Ultima în cetate a fost în 1967, în regia lui Teofil Vîlcu”, a spus Emil Ursu.

Acesta a mai adaugat ca seara de 14 august va fi rezervata muzicii folk, urmând sa fie invitate câteva capete de afis, iar pentru 16 august, ultima zi de festival, este posibil un concert sustinut de Ruslana, ajunsa faimoasa în Europa dupa câstigarea Concursului muzical Eurovision 2004. În acelasi an aceasta a  câstigat titlul de „Cea mai buna cântareata din Ucraina” la World Music Awards si este considerata regina muzicii est-europene.

Editia din acest an a festivalului va aduce noutati la capitolul manifestarilor ce tin de istorie, a mai spus directorul CMB: „Anul acesta vor fi doua momente interesante – o nunta de voievod si asasinarea unui voievod, deoarece festivalul se va încheia în preziua atestarii documentare a Cetatii si orasului Suceava va fi si un moment legat de acest document”.

Editia de anul trecut a festivalului s-a bucurat de un real succes numarul vizitatorilor fiind de 8869, cu 61 la suta mai mare fata de prima editie, 10 la suta dintre persoane fiind straini – englezi, francezi, evrei, germani, polonezi, ucraineni. În ceea ce privesc încasarile din vânzarea biletelor de intrare în Cetatea de Scaun unde a avut loc evenimentul, acestea au fost de 18.636 lei.

Anul trecut, Complexul Muzeal „Bucovina” Suceava a depus la OSIM o cerere de înregistrare a marcii Festivalul de Arta Medievala „Stefan Cel Mare” astfel ca de acum practic este proprietarul acestuia. „Am decis acest lucru pentru ca sunt zvonuri ca unele firme private ar avea interes sa-l înregistreze. Oricum ideea ne apartine si ni se pare normal sa o protejam” a precizat Emil Ursu, care a mentionat ca, de acum nimeni în afara de Complexul Muzeal Bucovina nu mai poate organiza la Suceava Festivalul de Arta Medievala „Stefan Cel Mare” si nici o alta manifestare care are aceeasi denumire în titlu. 


Intră acum și în grupul de