Șeful DGRFP Iași: În județul Suceava predomină greșeli de completare a proceselor verbale de control la firme, iar corecțiile trebuie făcute prin instanță


Intră acum și în grupul de

Directorul general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași, Doina Naum, a afirmat, marți, în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri suceveni de la sediul Prefecturii Suceava la solicitarea UGIR Suceava că a constatat o practică ce este în afara legii, că pe foarte multe procese verbale de control din județul Suceava nu este specificat că se plătește jumătate din minimul amenzii în 48 de ore, iar cei sancționați trebuie să-și recupereze banii prin instanță, potrivit unor surse participante la ședință.

oameni-de-afaceri

Potrivit legislației invocate de directorul general al DGRFP Iași,respectiv OG 2/2001 „contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. In actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres. Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare, iar termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala sau cand serviciul este suspendat se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare”.

Ea a mai spus că a constatat o altă practică care este în afara legislației, respectiv neînscrierea în procesul verbal de control a legii și articolului care au fost încălcate.

Reprezentanții mediului de afaceri sucevean s-au plâns de formularul 088, în special în ceea ce privește lipsa de transparență pentru calculul de risc, dar șeful DGRFP Iași a arătat că aceste criterii de calcul nu sunt publice.

Oamenii de afaceri au spus că din astfel de motive activitatea firmelor este blocată și nu au nici o informație care să le dea indicii despre motivările finanțiștilor.

Doina Naum a arătat că din februarie 2015, din 1.500 de cereri la formularul 088 depuse, circa 25 la sută au fost respinse.

Ea le-a spus oamenilor de afaceri că actul normativ respectiv a fost emis după consultarea publică și că finanțiștii sprijină buna credință a oamenilor de afaceri.

În ceea ce privește contestațiile, oamenii de afaceri suceveni au reclamat că nu este respectat termenul de 45 de zile prevăzut în Legea 207/2015, art. 77 și că s-a ajuns ca răspunsuri să vină după doi ani, iar Doina Naum a explciat că sunt doar 12 persoane angajate la acest departament și că se ocupă de contestațiile din șase județe, iar volumul de muncă este foarte mare.

Totodată, în ședință, oamenii de afaceri suceveni au spus că există o decizie a Curții Europene de Justiție a Uniunii Europene care prevede că au dreptul la deduceri toți contribuabilii de bună credință, dar că în România aceste prevederi nu sunt aplicabile, iar oamenii de afaceri se luptă cu sistemul ca să își obțină drepturile.

Directorul general al DGRFP Iași a transmis oamenilor de afaceri suceveni că în cazul în care au nelămuriri să îi transmită direct pe adresa instituției respectivele probleme și că ea le va răspunde în cel mai scurt timp.


Intră acum și în grupul de