Refugiatii din Herta, nordul Bucovinei si Basarabia mai au de asteptat pentru a primi despagubiri


Intră acum și în grupul de

Legislatia privind acordarea de despagubiri pentru bunurile pierdute în urma parasirii fortate a Basarabiei, nordului Bucovinei sau Tinutului Herta, trebuie amendata pentru a permite folosirea si plata unor experti autorizati, a declarat prefectul de Suceava Orest Onofrei, precizând ca acest proces reparatoriu poate fi compromis.

Legea 290/2003 prevede acordarea de despagubiri sau compensatii persoanelor ale caror bunuri au fost sechestrate, retinute sau ramase în Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace între România si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.

La Prefectura Suceava au fost depuse 2041 de notificari în baza Legii 290/2003 pentru acordarea de despagubiri sau compensatii pentru bunurile deposedate abuziv, ca urmare a parasirii fortate a Basarabiei, nordului Bucovinei sau Tinutului Herta din care un numar de 459 au fost transmise Prefecturii Bucuresti, pentru ca mostenitorii domiciliaza în alte judete decât Suceava, iar alte 16 cereri au fost retrase la solicitarea petentilor.

Prefectul de Suceava a mentionat ca din cele 1566 de cereri ramase, au fost solutionate 452, din care 62 au fost admise si 390 respinse, iar celelalte 1114 notificari depuse sunt în curs de solutionare.

Pe de alta parte trebuie precizat ca din cele 62 de cereri admise, doar în cinci cazuri s-au acordat despagubiri, iar în celelalte cazuri se continua evaluarea.

„Din cele 1566 de cereri, doar în cinci cazuri s-a finalizat acest proces cu plata despagubirilor”, a spus prefectul Onofrei, care a apreciat ca în acest ritm nu s-ar finaliza procesul nici în zece ani.

Prefectul de Suceava afirma ca pentru cei care au depus notificari, cel mai greu este sa obtina dovada statutului de refugiat. Un alt impediment este faptul ca procesul de evaluare este foarte greoi din cauza ca numarul expertilor este foarte mic. În opinia lui Orest Onofrei trebuie o reglementare legislativa, sa putem folosi experti autorizati care sa fie platiti. Acesta a spus ca în prezent, la evaluare participa experti din institutiile publice si a adaugat ca evaluarea este complexa, atât pe expertiza funciara, cât si imobiliara, iar evaluatorii propun pentru despagubiri anumite sume care trebuie sa fie corecte.

Onofrei a mentionat ca daca nu se gaseste o formula pentru a grabi acordarea despagubilor „acest proces reparatoriu risca sa fie compromis”.


Intră acum și în grupul de