Vasilică Pușcașu, trimis în judecată într-un alt dosar, pentru înșelăciune, alături de doi suceveni ce au înșelat o firmă


Intră acum și în grupul de

Parchetul Tribunalului Suceava a anunțat, luni, că a dispus trimiterea în judecată a lui Corneliu Severin Sofian și Panseluța Sofian pentru evaziune fiscală, emiterea unei file cec fără a avea completate elementele esenţiale şi înşelăciune, precum şi a inculpatului PUŞCAŞU VASILICĂ, în prezent deținut în altă cauză, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.judecata

Procurorii suceveni arată că în acest caz s-a dispus redeschiderea dosarului printr-o decizie din luna mai a Tribunalului Suceava.

Potrivit cercetărilor, Corneliu Severin Sofian, era asociat şi administrator al unei firme din Suceava, care se ocupa de construcţia de clădirii civile şi comerţ cu ridicata a materialelor de construcţii, iar la aceeaşi societate în funcţia de director general era angajată şi Panseluța Sofian, care avea împuternicire pentru derularea de activităţi comerciale şi drept de semnătură în bancă, pentru ridicarea şi emiterea instrumentelor de plată, iar Vasilică Pușcașu era administrator al unei agenții imobiliare, toți trei fiind acuzați că au înșelat o firmă.

Astfel, cercetările penale au stabilit că la începutul lunii martie 2009, Panseluţa Sofian a mers la o firmă din Suceava, însoţită de Vasilică Puşcaşu, pe care l-a prezentat ca fiind proprietarul unui bloc nou construit în cartierul George Enescu, pentru care aveau nevoie de materiale în vederea realizării finisajelor interioare, urmând ca acestea să fie efectuate de firma lui Sofian.

La aceeaşi dată, Panseluţa Sofian s-a înţeles cu reprezentanţii firmei distribuitoare ca marfa să fie livrată în funcţie de alegerile pe care le vor face proprietarii apartamentelor, ceea ce s-a și întâmplat.

În urma efectuării inspecţiei fiscale de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava – Activitatea de inspecţie fiscală, s-a stabilit că relaţiile comerciale derulate între distribuitor și firma de construcții în baza cărora au fost livrate mărfuri în valoare de 56.333,83 lei, nu au fost evidenţiate în contabilitatea societăţii lui Sofian, bugetul de stat fiind prejudiciat cu suma de în valoare de 11.336 lei.

Totodată, cetările penale au stabilit că deşi firma de construcții administrată de către Corneliu Severin Sofian şi Panseluța Sofian, se confrunta cu probleme financiare (imposibilitatea achitării datoriilor către furnizori), aceștia au continuat achiziţionarea de mărfuri de la furnizori, deşi se aflau în imposibilitatea efectuării plăţilor, iar Panseluța Sofian l-a prezentat pe Puşcaşu Vasilică ca fiind un investitor care construieşte un bloc de locuinţe, determinând persoana vătămată să-i acorde încredere.

Cu toate că a stabilit cu administratorii firmei distribuitoare să-i fie livrate mărfuri până la 10.000 lei, în momentul în care a atins acea sumă, Panseluța Sofian s-a prezentat imediat la sediul societăţii şi, pentru a-și întări credibilitatea, a emis o filă cec, deşi ştia că nu o poate onora şi astfel a ascuns starea de blocaj financiar.

Prejudiciul cauzat de către cei trei inculpaţi este de 56.333,83 lei, reprezentând mărfuri ridicate şi neachitate şi 11.336 lei impozit pe profit şi TVA, datorate bugetului de stat.

În consecință, în baza probatoriului administrat în cauză, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, s-a reţinut că în perioada noiembrie 2012 – iulie 2013, Panseluţa Sofian şi  Corneliu Sofian, în calitate de administratori ai firmei de construcții, împreună cu Vasilică Pușcașu au indus în eroare pe administratorul firmei distribuitoare de materiale de construcții care le-a livrat mărfuri, deşi inculpații se aflau în imposibilitatea de efectuare a plăţilor, cauzându-i persoanei vătămate un prejudiciu de 56.333,83 lei, reprezentând mărfuri ridicate şi neachitate.

De asemenea, Panseluţa Sofian şi Corneliu Sofian nu au achitat obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat în valoare de 11.336 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA, şi totodată, au emis file cec fără a fi completate conform prevederilor art. 84 alin. 1 pct. 3 din Legea 59/1934.


Intră acum și în grupul de