Indemnizatiile pentru cei persecutati, din motive politice, de regimul comunist vor fi majorate


Intră acum și în grupul de

Indemnizatiile acordate persoanelor persecutate din motive politice de regimul comunist, precum si cele ale prizonierilor de razboi si deportatilor în strainatate, vor fi majorate cu 90%, a declarat ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, în briefing-ul de presa sustinut la Palatul Victoria.

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege pentru modificarea Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate, din motive politice, de dictatura instaurata cu începere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate în strainatate, ori constituite în prizonieri.

„Guvernul a aprobat modificarea Decretului-Lege nr. 118/1990, prin majorarea cu 90% a actualului nivel de alocatii pentru persoanele persecutate, din motive politice, de regimul comunist. Începând cu 1 iulie 2008 când va intra în vigoare noua lege, daca va fi adoptata de Parlament, alocatiile vor fi aproape duble pentru fiecare beneficiar”, a declarat ministrul Muncii.

De prevederile decretului-lege beneficiaza aproximativ 68.500 de persoane.

Noile reglementari stabilesc majorarea indemnizatiilor astfel:

a)     200 de lei pentru fiecare an de detentie, stramutare în alte localitati, deportare sau prizonierat;

b)    100 lei pentru fiecare an de internare abuziva în spitalele de psihiatrie sau de stabilire a domiciliului obligatoriu;

c)     sotul (sotia) celui decedat, din categoria celor disparuti sau exterminati în timpul detentiei, internati abuziv în spitale de psihiatrie, deportati sau prizonieri, are dreptul la o indemnizatie lunara de 200 lei neimpozabila, daca ulterior nu s-a recasatorit.


Intră acum și în grupul de