Planul de masuri pentru revenirea in tara a cetatenilor romani care lucreaza in strainatate- adoptat de Guvern


Intră acum și în grupul de

Guvernul a adoptat, în sedinta de miercuri, un Plan de masuri pentru revenirea în tara a cetatenilor români care lucreaza în strainatate, a carui aplicare va avea un impact deosebit în plan social, din perspectiva reîntregirii familiei, diminuarii efectelor negative asupra copiilor ramasi în tara în grija rudelor, precum si din punct de vedere demografic, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului. Masurile incluse în acest act normativ vizeaza, pe de o parte, mentinerea fortei de munca în România si, pe de alta parte, stimularea revenirii în tara a cetatenilor români care lucreaza în strainatate.

În cadrul acestui plan de masuri, începând din decembrie 2008, vor fi create si actualizate periodic baze de date cu privire la cetatenii români care îsi desfasoara activitatea în strainatate. Vor fi colectate date statistice referitoare la numarul cetatenilor români care lucreaza în strainatate, tarile spre care a emigrat forta de munca din România, sectoarele de activitate, conditiile de lucru si motivele emigratiei. În paralel, vor fi realizate campanii de informare privind oportunitatile de angajare din România si recrutarea de forta de munca pentru cetatenii români care lucreaza în strainatate, prin organizarea de burse de locuri de munca în zonele unde exista comunitati mari de români. O prima actiune concreta în acest sens va fi Bursa locurilor de munca pentru români de la Roma, ce va avea loc la 23 februarie, la care va fi prezent si ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru.

„Daca aceasta Bursa se va dovedi un succes, daca vom avea un numar mare de interlocutori si vom înregistra un numar semnificativ de persoane care vor accepta oportunitatile de munca oferite, vom organiza actiuni similare si în Spania, Franta sau în oricare alta tara în care exista comunitati importante de români”, a declarat ministrul Paul Pacuraru.

În cadrul aceluiasi plan de masuri aprobat de Guvern, va fi reglementat un sistem de stimulare a revenirii si reintegrarii profesionale a cetatenilor români în tara, prin acordarea de facilitati pentru dezvoltarea unor afaceri pe cont propriu, generatoare de noi locuri de munca, inclusiv prin consiliere privind modul de accesare a fondurilor europene, programe de asistenta destinate adaptarii si integrarii/reintegrarii familiilor lucratorilor migranti români la întoarcerea în tara, facilitati în recalificare si obtinerea atestatelor profesionale, precum si stimularea repatrierii lucratorilor cu înalta calificare.  

Ministrul Paul Pacuraru a mentionat, în acest context, disponibilitatea exprimata de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos, de a contribui la informarea românilor aflati la munca în strainatate în privinta oportunitatilor oferite în România de programele de dezvoltare rurala.

Fondurile necesare îndeplinirii obiectivelor prevazute în Planul de masuri pentru revenirea în tara a cetatenilor români care lucreaza în strainatate vor fi planificate de catre fiecare institutie cu atributii în realizarea obiectivelor, în bugetele proprii, în raport cu prioritatile, resursele disponibile si etapele de realizare a acestora, în perioada 2008-2010.


Intră acum și în grupul de