Inca un pas spre adoptarea legii care protejeaza spatiile verzi

Lucia Ana Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), a mediat, în cadrul unei dezbateri publice organizata la sediul ministerului, o întâlnire între reprezentanti ai societatii civile si membri ai Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din cadrul Camerei Deputatilor, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului.

Initiativa legislativa a MMDD, prin care se interzice schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, se afla în momentul de fata în procedura de aprobare, la Parlament.

Scopul întâlnirii a fost ca membrii legislativului sa constate direct de la reprezentantii organizatiilor neguvernamentale opiniile si propunerile cetatenilor referitoare la problematica spatiilor verzi.

Totodata, s-au purtat discutii referitoare la oportunitatea modificarii Legii nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din zonele urbane, în sensul definirii mai clare a unor termeni de mediu.

Reprezentantii societatii civile au salutat amendamentul prin care se interzice schimbarea destinatiei terenurilor prevazute ca spatii verzi si prevazute ca atare în documentatiile de urbanism.

De asemenea, participantii au fost de acord si cu amendamentul prin care autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a actualiza Planurile Generale de Urbanism, în scopul identificarii suprafetelor disponibile pentru asigurarea minimului de spatiu verde.

O serie de amendamente au fost respinse însa, pe motiv ca prevederile acestora se regasesc în Legea nr. 195/2005 privind protectia mediului.

„ Atunci când am decis ca este necesara o lege de modificare a Ordonantei de urgenta nr. 114/2007,  m-am gândit la doua lucruri, si anume ca nu trebuie sa mai permitem distrugerea spatiilor verzi din localitati si ca trebuie sa cream conditiile necesare pentru atingerea standardelor europene privind norma de spatiu verde pe locuitor ”, a declarat Lucia Ana Varga.

La finalul dezbaterii, secretarul de stat a anuntat intentia de a continua, si în 2008, implementarea programelor privind spatiile verzi, mentionând ca, prin Hotarârea de Guvern nr.70, s-a aprobat alocarea fondurilor necesare pentru continuarea si în 2008 a  „Programului national de îmbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi în localitati”.