Noua sală a Lectoratului de Limbă Română din cadrul Universității „Yurii Fedkovici” din Cernăuți a fost inaugurată vineri


Intră acum și în grupul de

Noua sală a Lectoratului de limbă română al Universității Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) din cadrul Universității Naționale „Yurii Fedkovici” din Cernăuți, sală de tehnologii informaționale, a fost inaugurată, vineri, în prezenţa conducerilor celor două universităţi, dar şi a reprezentanţilor Consulatului General al României la Cernăuţi.

Potrivit unui comunicat de presă al USV, noua sală a Lectoratului de Limba Română din cadrul Universității „Yurii Fedkovici” din Cernăuți este dotată cu 12 calculatoare ce dispun de programe de ultimă generație, un videoproiector şi un fotocopiator, dotarea cu acest echipament fiind realizată cu ajutorul unei finanțări alocate de Guvernul României şi accesată prin efortul conducerii Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

La eveniment au luat parte Consulul general al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, consulul Aurelian-Nicolae Rugină, rectorii celor două universități, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa și prof. univ. dr. Stepan Melnychuk, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, rector al USV în perioada 2004-2012, prof. univ. dr. Ștefan Purici, prorector al USV responsabil de relațiile internaționale, prof. univ. dr. Boris Bunchuk, decanul Facultății de Filologie, și conf. univ. dr. Halina Zahaiska, șefa Catedrei de filologie română și clasică din cadrul Universității cernăuțene, conf. univ. dr. Daniela Petroșel, prodecan al Facultății de Litere și Științe ale Comunicării și conf. univ. dr. Claudia Costin, director al Departamentului de Limbă și Literatură Română și Științele Comunicării din cadrul USV, scriitorul Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, colaborator al Lectoratului în mai multe proiecte, cursanți ai lectoratului și diverși invitați din Ucraina și România.

lectorat-limba-romana-cernauti-popa-graus-purici

“În discursurile lor, membrii conducerii celor două universități au reamintit relațiile cu totul privilegiate dintre cele două instituții de învățământ superior, considerând înființarea Lectoratului de Limbă Română al USV din cadrul Universității Naționale din Cernăuți cea mai frumoasă realizare a acestei colaborări. Părerile responsabililor universitari au fost împărtășite de Consulul general, Eleonora Moldovan”, se precizează în comunicatul de presă.

Sursa citată informează că lectorul de română, asistent univ. dr. Gina Puică, a prezentat realizările didactice și culturale ale Lectoratului și a înmânat certificate de competență lingvistică celor 14 cursanți care s-au supus evaluării orale și scrise organizate în iunie 2016 (dintre cei 55 care au frecventat orele de română în anul 2015-2016).

“Beneficiarii de certificate lingvistice provin majoritar din Cernăuți, dar nu exclusiv: este cazul americancei Laura Matzenbach Hall, lector de engleză în anul 2015-2016 la Universitatea din Cernăuți. Cel mai tânăr cursant recompensat cu certificat lingvistic este Olexandr Tozlovan (17 ani), iar cea mai în vârstă este Ludmila Marchuk, născută în 1943 la Komsomolsk-pe-Amur, în Rusia”, se arată în comunicatul USV.

lectoratul-de-limba-romana-din-cernauti

Lectoratul de română al USV din cadrul Universității Naționale „Yurii Fedkovici” din Cernăuți a fost deschis în luna noiembrie 2014, primul lector fiind conf. univ. dr. Sabina Fînaru. (Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de