Situatia retrocedarilor Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, discutata de comisia mixta Guvern-Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane


Intră acum și în grupul de

Situatia retrocedarilor pentru BOR, va fi discutata marti, de catre comisia mixta Guvern-Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de pe lista discutiilor nelipsind  problema Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina. Desemnat pentru a reprezenta Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor la aceasta întrunire este avocatul Vasile Lupu. Acesta a declarat luni, ca va prezenta situatia Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, care revendica 192.000 de hectare de padure pe raza judetului Suceava si ca spera sa se gaseasca o cale de rezolvare mai urgenta, „altfel se termina padurile”.

Problema restituirii padurilor fostei Fundatii Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a fost discutata sâmbata, la Adunarea eparhiala a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, situatia urmând sa fie înscrisa pe agenda primei sedinte a Sfântului Sinod.

În demersurile sale, Arhiepiscopia nu a reusit sa „pacaleasca” justitia, dar nici executivul central.

În urma cu doua saptamâni, cererea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor privind acordarea, de Guvern, Fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a statutului de fundatie de utilitate publica, a fost respinsa, pe motivul ca aceasta actioneaza doar în numele unei persoane juridice si nu pentru realizarea unui interes public general.

Reamintim ca Tribunalul Suceava a admis, la mijlocul lunii martie 2007, o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) privind retrocedarea unei suprafete de padure si obliga RNP, Directia Silvica Suceava si statul român, prin Ministerul de Finante, sa puna la dispozitia FBOB o suprafata de 166.613 hectare.

Comisia judeteana de fond funciar Suceava, si-a declinat, în data de 7 aprilie 2006, competenta de solutionare a cererii Fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei privind restituirea unei suprafete de aproximativ 192 000 de ha de padure, motivând ca nu face obiectul Legii 1/2000 a fondului funciar si a Legii 247/2005 a proprietatii.

Potrivit unei note prezentate în sustinerea motivarii, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a avut, de la înfiintare, doar drept de administrare asupra terenurilor forestiere si nu de proprietate, fiind o fundatie înfiintata de stat.

În anul 2004, unitatile de cult din judetul Suceava au primit în proprietate, potrivit Legii fondului funciar, câte 30 de hectare de terenuri cu vegetatie forestiera, suprafata totala cu care Biserica Ortodoxa din Bucovina a fost pusa în posesie fiind de peste 15 000 de hectare. Apoi, în noiembrie 2004, printr-o Ordonanta de Urgenta emisa de fostul Guvern, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a fost împroprietarita cu 90 000 de ha de padure, dar legea de aprobare a acestei ordonante a fost considerata neconstitutionala de Curtea Constitutionala.

Mai trebuie mentionat ca, în urma unei cereri de constatare a nulitatii absolute a acestei fundatii, formulata de fundatia Pro Fondbis-1946 Semper din Suceava, Judecatoria Suceava a decis anularea actului constitutiv si a statutului fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei .


Intră acum și în grupul de