O intervenţie de protezare a umărului s-a realizat în premieră la Spitalul Judeţean Suceava


Intră acum și în grupul de

O intervenţie de protezare a umărului s-a realizat în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava în cazul unei paciente în vârstă de 59 de ani, care suferise o luxaţie a capului humeral în urma unui accident casnic.

gavrilovici-ardeleanu-bandac

Şeful Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul SJU Suceava, medicul primar ortoped Răzvan Bandac, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că, în urmă cu două săptămâni, s-a realizat cu succes prima intervenţie de protezare a umărului, iar echipa care a efectuat această intervenţie a fost formată din medicii Sorin Petraşuc, Ciprian Puha şi Răzvan Bandac.

El a spus că intervenţia s-a efectuat în cazul unei paciente în vârstă de 59 de ani, care suferise o luxaţie a capului humeral cu multiple fragmente după un accident casnic, în cadrul operaţiei fiind înlocuit capul humeral distrus cu o endoproteză, respectiv cu o “proteză performantă monobloc, necimentată”.

“Este prima dată când se efectuează această intervenţie chirurgicală. Am luat această decizie datorită experienţei unor anumiţi colegi în efectuarea intervenţiei, care are o anumită complexitate, şi datorită faptului că pacienta avea o patologie destul de severă din punct de vedere al afectării funcţionalităţii ulterioare a membrului superior traumatizat”, a spus Bandac.

Medicul ortoped sucevean a explicat că endoprotezarea de umăr este o tehnică foarte rară şi complexă , practicată destul de rar în România, astfel de intervenţii fiind realizate, în special, în centre universitare din Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti.

El a subliniat că această tehnică este utilizată în cazul traumatismenlor cu afectare extremă a substanţei osoase sau în cazul afecţiunilor tumorale ale umărului, dar şi în cazul afecţiunilor degenerative, artrotice ale articulaţiei umărului.

Medicul Răzvan Bandac a precizat că efectuarea intervenţiei necesită şi o echipă de medici antrenată, care să cunoască foarte bine tehnica şi anatomia zonei, dată fiind complexitatea musculaturii umărului, pentru a asigura reuşita operaţiei, mai ales că după intervenţie urmează şi o perioadă de recuperare şi reabilitare pentru pacient.

Medicul şef al Secţiei de Ortopedie a mai spus că pacienta care a beneficiat de proteza de umăr a început recuperarea după o imobilizare scurtă, de şapte zile, urmând să fie monitorizată pentru a se vedea amplitudinea mişcărilor şi cum va evolua procesul de recuperare.

El a precizat că împreună cu un alt medic al Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul SJU Suceava, Marius Grămadă, a participat la un stagiu de perfecţionare la o clinică de ortopedie din Libourne- Franţa în domeniul intervenţiilor de endoprotezare de şold şi genunchi.

Bandac a subliniat că se doreşte mărirea numărului de intervenţii de endoprotezare de genunchi în cadrul Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie.

Medicul sucevean a adăugat că în cadrul acestei secţii sunt efectuate, lunar, aproximativ 15 endoprotezări de şold, în timp ce numărul endoprotezărilor de genunchi a ajuns la 9 din luna martie şi până în prezent, din care şapte proteze au fost achiziţionate de pacienţi, iar două au fost achiziţionate prin programul naţional de endoprotezare.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de