O intervenţie de protezare a umărului s-a realizat în premieră la Spitalul Judeţean Suceava

O intervenţie de protezare a umărului s-a realizat în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava în cazul unei paciente în vârstă de 59 de ani, care suferise o luxaţie a capului humeral în urma unui accident casnic.

gavrilovici-ardeleanu-bandac

Şeful Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul SJU Suceava, medicul primar ortoped Răzvan Bandac, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că, în urmă cu două săptămâni, s-a realizat cu succes prima intervenţie de protezare a umărului, iar echipa care a efectuat această intervenţie a fost formată din medicii Sorin Petraşuc, Ciprian Puha şi Răzvan Bandac.

El a spus că intervenţia s-a efectuat în cazul unei paciente în vârstă de 59 de ani, care suferise o luxaţie a capului humeral cu multiple fragmente după un accident casnic, în cadrul operaţiei fiind înlocuit capul humeral distrus cu o endoproteză, respectiv cu o “proteză performantă monobloc, necimentată”.

“Este prima dată când se efectuează această intervenţie chirurgicală. Am luat această decizie datorită experienţei unor anumiţi colegi în efectuarea intervenţiei, care are o anumită complexitate, şi datorită faptului că pacienta avea o patologie destul de severă din punct de vedere al afectării funcţionalităţii ulterioare a membrului superior traumatizat”, a spus Bandac.

Medicul ortoped sucevean a explicat că endoprotezarea de umăr este o tehnică foarte rară şi complexă , practicată destul de rar în România, astfel de intervenţii fiind realizate, în special, în centre universitare din Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti.

El a subliniat că această tehnică este utilizată în cazul traumatismenlor cu afectare extremă a substanţei osoase sau în cazul afecţiunilor tumorale ale umărului, dar şi în cazul afecţiunilor degenerative, artrotice ale articulaţiei umărului.

Medicul Răzvan Bandac a precizat că efectuarea intervenţiei necesită şi o echipă de medici antrenată, care să cunoască foarte bine tehnica şi anatomia zonei, dată fiind complexitatea musculaturii umărului, pentru a asigura reuşita operaţiei, mai ales că după intervenţie urmează şi o perioadă de recuperare şi reabilitare pentru pacient.

Medicul şef al Secţiei de Ortopedie a mai spus că pacienta care a beneficiat de proteza de umăr a început recuperarea după o imobilizare scurtă, de şapte zile, urmând să fie monitorizată pentru a se vedea amplitudinea mişcărilor şi cum va evolua procesul de recuperare.

El a precizat că împreună cu un alt medic al Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul SJU Suceava, Marius Grămadă, a participat la un stagiu de perfecţionare la o clinică de ortopedie din Libourne- Franţa în domeniul intervenţiilor de endoprotezare de şold şi genunchi.

Bandac a subliniat că se doreşte mărirea numărului de intervenţii de endoprotezare de genunchi în cadrul Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie.

Medicul sucevean a adăugat că în cadrul acestei secţii sunt efectuate, lunar, aproximativ 15 endoprotezări de şold, în timp ce numărul endoprotezărilor de genunchi a ajuns la 9 din luna martie şi până în prezent, din care şapte proteze au fost achiziţionate de pacienţi, iar două au fost achiziţionate prin programul naţional de endoprotezare.

(Liliana Bujdei)