Primariile care se plang ca nu au bani pentru plata ajutoarelor sociale, au de fapt banii in conturile Trezoreriei


Intră acum și în grupul de

Primarii localitatilor din judet au început deja sa se plânga de faptul ca nu le ajung banii din buget. Sefii autoritatilor locale sustin ca DGFP Suceava nu a disponibilizat fondurile pentru achitarea drepturilor la Legea 416 pentru trimestrul I, respectiv pentru plata ajutoarelor sociale. În replica, seful Directiei Generale a Finantelor Publice Suceava, Petrica Ropota sustine ca sumele au fost repartizate, însa o parte dintre primari nu s-au prezentat la trezorerii sa ridice banii.

Mai mult, acesta a precizat ca, la nivelul DGFP Suceava nu au fost înregistrate cereri referitoare la suplimentarea sumelor alocate pentru plata ajutoarelor sociale. “Fata de anii precedenti primariile din judetul Suceava sunt mult mai bogate. Comparativ cu anul trecut Guvernul a alocat sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale cu 60% mai mari. Nu am primit nicio sesizare din partea unitatilor administrativ-teritoriale, precum ca sumele alocate nu ar fi suficiente. În ceea ce priveste localitatile Voitinel, Vadu Moldovei, Valea Moldovei, Patrauti si Dolhasca nu au înregistrat restante la plata ajutoarelor sociale, ba mai mult, sumele au ramas necheltuite, fata de prevederea bugetara solicitata si alocata în 2007. Localitatile mentionate au încheiat executia bugetara cu excedente, constituindu-se fonduri de rulment la sfârsitul anului 2007 astfel: Dolhasca-131 mii lei, Patrauti-450 mii lei, Valea Moldovei-315 mii lei, Vadu Moldovei-530 mii lei, Voitinel 8 mii lei”, a declarat Ropota.  

Acesta a mai adaugat ca banii constituiti în fondul de rulment pot fi folositi pentru plata ajutoarelor sociale în cazul în care nu exista surse de finantare suficiente în trimestrul I pentru acoperirea cheltuielilor. “Pâna la aceasta data, primariile Voitinel, Vadu Moldovei si Patrauti au achitat ajutoarele sociale la zi, iar primariile Dolhasca si Valea Moldovei nu au achitat ajutoarele sociale aferente lunii ianuarie, nu din lipsa de disponibilitati, cauzele fiind de natura organizatorica la nivelul Primariei. Reprezentantii celor doua primarii nu s-au prezentat în trezorerii sa solicite ridicarea sumelor aferente platii ajutoarelor sociale pentru luna ianuarie”, a precizat seful DGFP Suceava, Petrica Ropota. 


Intră acum și în grupul de