Alocatiile de stat pentru copii vor fi acordate tuturor elevilor, pana la incheierea studiilor liceale sau profesionale


Intră acum și în grupul de

„Alocatiile de stat pentru copii vor fi acordate tuturor elevilor, pâna la încheierea studiilor liceale sau profesionale si nu numai pâna la împlinirea vârstei de 18 ani”, a anuntat prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu, la finalul sedintei de Guvern de miercuri. Potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Guvernului, executivul a aprobat, în sedinta de miercuri, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prim-ministrul a subliniat ca s-a luat aceasta masura tinându-se cont de faptul ca un numar important de tineri, elevi împlinesc aceasta vârsta în clasele terminale, a XI-a, a XII-a.

Pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, plata alocatiei de stat se suspenda pe perioada vacantei scolare de vara, plata urmând sa fie reluata din oficiu, inclusiv pentru perioada suspendarii, numai în situatia în care acestia se înscriu în anul scolar urmator.

Tinerii care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatia de stat, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical. Plata alocatiei de stat se face pe baza de cerere direct acestora. Fata de beneficiarii actuali ai alocatiei de stat, suplimentar, acest drept se va acorda unui numar de aproximativ 220.000 tineri cu vârsta de peste 18 ani si care urmeaza cursurile învatamântului liceal sau profesional.

Pentru anul 2008, tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani beneficiaza de alocatie de stat începând cu luna publicarii prezentei ordonante de urgenta în Monitorul Oficial al României, Partea I.

De asemenea, ordonanta prevede pentru copiii pentru care s-a stabilit masura de protectie speciala, alocatia de stat sa se vireze în conturile personale deschise pentru acestia de catre conducatorul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului din subordinea consiliului judetean, respectiv din subordinea consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.

Sumele cu titlu de alocatie de stat pentru copii se capitalizeaza pâna la împlinirea de catre acestia a vârstei de 14 ani. Dupa împlinirea de catre titular a vârstei de 14 ani alocatia de stat poate fi platita direct acestuia cu încuviintarea conducatorului directiei generale, sau în functie de optiunea acestuia poate fi capitalizata în continuare în contul personal al acestuia, pâna la împlinirea vârstei de 18 ani.

         

          Informatii de background

          De la 1 ianuarie 2008, alocatia de stat pentru copii se acorda tinerilor care împlinesc vârsta de 18 ani si care urmeaza cursurile învatamântului liceal sau profesional, pâna la terminarea acestora, cu conditia sa nu se repete anul decât din motive medicale.

          Pâna la 1 ianuarie 2008, alocatia de stat pentru copii nu se acorda în raport de participarea scolara a copiilor, aceasta acordându-se cu titlu universal tuturor copiilor în vârsta de pâna la 18 ani.


Intră acum și în grupul de