Scriitoarea Angela Furtună a publicat în paginile revistei “România literară” un fragment din cartea sa de elegii închinată eroilor români de la Stalingrad


Intră acum și în grupul de

Prestigioasa revistă România literară, revista fanion a scriitorilor profesionişti din România, condusă de criticul Nicolae Manolescu, publică în numărul 48 din 11 noiembrie a.c., un fragment semnat de scriitoarea Angela Furtună, ce face parte din cartea aflată în curs de apariţie intitulată “Elegiile de la Stalingrad”.

„Aşa cum Brâncuși a închinat Coloana infinită eroilor români căzuţi pentru patrie în primul Război Mondial, cartea mea de elegii este închinată eroilor români de la Stalingrad, sacrificiului plătit de poporul român în încleştările armate dintre regimurile totalitare ale secolului trecut, când aproape 200.000 de fraţi au pierit în lupte sau au dispărut ori au căzut prizonieri.

Prin Elegiile de la Stalingrad ridic, astfel,  un monument în onoarea eroului necunoscut român, ce urcă în universalitatea tragediei omeneşti. Dar în volum există şi binevenite meditaţii asupra condiţiei general umane a tuturor celor ce plătesc cu viaţa pentru decizii politice imposibile sau pentru ambiţii nerealiste ale liderilor.

Poate că această carte nu s-ar fi născut sub semnul unei anumite urgenţe, dacă războiul nu ar bate din nou la uşă şi nu şi-ar cere din nou tributul omenesc, îndemnând sufletul artistului să implore prin creaţie omenirea să nu mai derapeze către genocid, aşa cum s-a întâmplat la Stalingrad. Literatura şi Arta nu pot sta deoparte, în carantină estetică şi în adormire etică, în timp ce ororile ameninţă din nou libertatea oamenilor şi a patriilor „, a arătat Angela Furtună.


Intră acum și în grupul de