Cinci gospodarii inundate la Gheorghiteni si drumul national DN 17B blocat cu sloiuri de gheata de pe raul Bistrita


Intră acum și în grupul de

Fenomenele meteo din cursul zilei de sâmbata au creat mari probleme în zona de munte a judetului. Treizeci de persoane au fost evacuate, cinci case si 20 de anexe gospodaresti au fost inundate, iar drumul national DN 17 B, care face legatura între localitatile Vatra Dornei si Brosteni spre Neamt, a fost blocat timp de doua ore cu sloiuri de gheata de pe râul Bistrita, pe un kilometru, circulatia fiind reluata pe un singur fir. Situatia cea mai grava a fost în comuna Dorna Arini- sat Gheorghiteni, unde apele Bistritei s-au revarsat în 5 case si 20 de anexe gospodaresti. Pentru ca apele râului erau în crestere, exista riscul ca alte 40 de gospodarii sa fie inundate.Ca urmare, mai mult de 30 de persoane au fost evacuate din propriile locuinte si au revenit la casele lor abia duminica dimineata. Odata cu oamenii, au fost evacuate si 40 de bovine, 100 ovine si 10 cabaline.  

În zona, a fost o adevarata desfasurare de forte, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” Suceava, colonelul Lucel Lulciuc si grupa operativa convocând o treime din efectivele Detasamentului de Pompieri Vatra Dornei, care au sosit cu o serie de utilaje, inclusiv barci pneumatice, acestora alaturând-se voluntarii serviciului din Dorna Arini, ai Combinatului Minier si ai Societatii Drumuri Nationale- sectorul Câmpulung Moldovenesc. De asemenea, în sprijinul pompierilor din Dorna au venit si colegii lor de la Detasamentele Suceava, Falticeni, Câmpulung Moldovenesc si  Garda de Interventie Gura Humorului. 

La fata locului au dat o mâna de ajutor si 8 cadre ale Detasamentului de Jandarmi Vatra Dornei, a anuntat purtatorul de cuvânt al IJJ Suceava, locotenent Bogdan Cornaci, care au muncit toata noaptea pentru a îndeparta gheturile. Din primele estimari ale Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta din Dorna Arini, pagubele se ridica la cca. 1 milion lei.

Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, inundat si acoperit cu sloiuri de gheata pe o distanta de 1,5 km a fost si drumul comunal DC Rusca-Vatra Dornei, precum si 30 hectare de pajisti si pasuni. O punte pietonala a fost avariata.

Autoritatile sucevene monitorizeaza acum atent cursul superior al râului Bistrita, la Ciocanesti si Cârlibaba, unde s-au format aglomerari de gheturi si exista riscul producerii de noi inundatii. De asemenea, în zona cabanei Zugreni s-au format doua zapoare pe râul Bistrita, pe o distanta de 1 km, iar autoritatile se pregatesc sa le dinamiteze. În acest sens, au fost avertizate toate primariile din aval, precum si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Neamt.  

Tot din cauza fenomenelor meteorologice a fost întrerupta alimentarea cu energie electrica a comunei Dornesti, în noaptea de sâmbata spre duminica. Potrivit ISU Suceava, din cauza vântului de intensitate mare, transformatorul aflat la Statia de Epurare Satu Mare s-a defectat, la fata locului actionând echipe ale E.ON Moldova.

Tot din cauza vântului puternic, un arbore s-a rupt si a cazut, avariind gardul si acoperisul gradinitei din comuna Todiresti- sat Costâna. 


Intră acum și în grupul de