PSD Suceava il ameninta pe primarul Lungu cu instanta, daca nu-i ofera informatii de interes public


Intră acum și în grupul de

Presedintele Organizatiei Municipale Suceava a PSD, consilierul local Virginel Iordache, a anuntat luni, ca îl va da în judecata pe primarul Ion Lungu, motivul invocat fiind refuzul edilului-sef de a-i furniza informatii de interes public. Liderul PSD a declarat într-o conferinta de presa, ca i-a solicitat primarului, înca din luna ianuarie, date despre proiectele europene declarate eligibile, precum si sumele primite de la Uniunea Europeana pentru finantarea lor, numele persoanelor din Primarie care au beneficiat de stimulente financiare si cuantumul acestora si situatia retrocedarilor de terenuri. Virginel Iordache a mai solicitat si o serie de informatii referitoare la persoanele care au beneficiat de terenuri de la Primarie pentru case, ori de locuinte sociale.  

Acesta a spus ca, desi potrivit Legii 215 a Administratiei publice locale, primarul este obligat ca prin secretar sau aparatul propriu sa furnizeze în maxim 20 de zile informatiile necesare pentru îndeplinirea mandatului de consilier, nu i s-a dat nici un fel de raspuns. Din punctul de vedere al consilierului social-democrat, refuzul primarului de a furniza respectivele informatii echivaleaza cu frica de nu se descoperi o serie de lucruri savârsite în Primarie si care nu ar trebui sa fie descoperite.

Pe de alta parte, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat ca va studia cererile depuse de consilierul local Virginel Iordache si ca la cea depusa în baza Legii privind liberul acces la informatiile de interes public (544), va tine cont si de o recomandare a Consiliului Europei privind posibilitatea refuzarii furnizarii de informatii, daca cererea nu este rezonabila. Primarul este de parere ca unele întrebari ale consilierului PSD nu sunt rezonabile, întrucât sunt solicitate si informatii privind administratia din vechiul mandat, când el nu era primar.

Lungu a mai apreciat ca ar putea fi actionat în instanta pentru încalcarea legislatiei, daca va face publice stimulentele financiare acordate unor salariati.

Totodata, primarul Sucevei crede ca pentru a raspunde consilierului local PSD ar trebui sa mobilizeze mai multe saptamâni aparatul Primariei.


Intră acum și în grupul de