Ancheta în cazul pacientului de 261 de kilograme „plimbat” între spitalele din Fălticeni și Suceava a fost încheiată: “Unităţile sanitare au acordat îngrijiri medicale şi au efectuat investigaţiile paraclinice adecvate pentru rezolvarea cazului medical”


Intră acum și în grupul de

Ancheta efectuată de comisia mixtă formată din reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Casei de Asigurări de Sănătate Suceava şi Colegiului Medicilor în cazul fălticeneanului cu greutatea de 261 de kilograme care “a fost plimbat” între spitale în cursul lunii octombrie, a fost finalizată, concluzionându-se că “unităţile sanitare au acordat îngrijiri medicale şi au efectuat investigaţiile paraclinice adecvate pentru rezolvarea cazului medical”.

andrei-ianovici-2
Directorul DSP Suceava, Andrei Ianovici

Într-un comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dat publicităţii, miercuri, se arată că o comisie mixtă de control formată din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP), Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) și Colegiului Medicilor Suceava a fost instituită pentru a verifica aspectele semnalate de presă la începutul lunii octombrie a.c., în cazul pacientului din Fălticeni, cu obezitate morbidă.

În cadrul acestor verificări s-a constatat că pacientul are asigurare medicală, este înscris la un medic de familie din data de 5 iulie 2016, nu are încă emis un card de sănătate pe numele său și că este un pacient cu nevoi speciale, prin obezitatea morbidă și afecțiunile asociate.

Totodată, în comunicatul de presă se precizează că bărbatul a fost adus de un echipaj SMURD, în data de 3 octombrie, la ora 11,10, la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Fălticeni, unde a fost diagnosticat cu “hernie ombilicală, obezitate morbidă, ulcer varicos gambă bilateral, boală pulmonară obstructivă cronică și hipertensiune arterială secundară”, iar din cauza “complexității cazului și a resurselor limitate de la Spitalul Municipal Fălticeni” s-a decis transferul la Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

În documentul citat se menţionează că pacientul a fost externat din Secţia de Chirurgie a SJU Suceava în data de 5 octombrie 2016 şi a fost trimis către Secţia de Chirurgie a

Spitalului Municipal Fălticeni, conform biletului de trimitere, pentru servicii medicale clinice/ bilet de internare utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, iar medicul chirurg de la SJU Suceava a eliberat și o scrisoare medicală/bilet de ieșire din spital.

”Intenția medicului curant a fost de a asigura o asistență medicală adecvată  pacientului cu nevoi speciale, dincolo de o simplă externare din Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Transferul s-a efectuat de către un echipaj de transport special SMURD în  data de 05.10.2016 „în virtutea practicii curente” pentru cazuri similare, trimise de la un eșalon medical la altul, fiind presupus pe un aviz favorabil”, se precizează în comunicatul de presă al DSP Suceava.

Astfel, pacientul a ajuns la spitalul fălticenean, iar medicul chirurg a decis că nu este necesară internarea acestuia şi l-a trimis la Compartimentul dermatovenerologie pentru consult de specialitate – “ulcer varicos gambă bilateral”.

După ce bărbatul a fost consultat și pansat în ambulanță, medicul dermatolog a hotărât  că tratarea acestuia se poate realiza în regim ambulator.

În cursul aceleiaşi zile, la ora 19,10, bărbatul a fost adus din nou, de către un echipaj SMURD,  la Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalul Municipal Fălticeni, iar în urma deciziei luate de medici împreună cu directorul medical al unităţii, ținându-se cont de comorbiditățile pacientului, acesta a fost internat în secția Cardiologie, unde i s-au asigurat condiții speciale de cazare şi i s-a întocmit şi un plan de îngrijire.

Pe 8 octombrie, pacientul este transferat din nou la SJU Suceava întrucât necesita  monitorizare permanentă în Secţia de Anestezie Terapie Intensivă.

Prin dispoziţia managerului SJU Suceava din 6 octombrie 2016, la nivelul unităţii spitaliceşti s-a constituit o comisie pentru “a stabili un punct de vedere asupra prezentării, evaluării, diagnosticării, tratamentului şi recomandărilor făcute pacientului”.  Conform comunicatului de presă al DSP Suceava, în urma colaborării dintre directorii medicali ai celor două spitale, ţinându-se cont de nevoile speciale ale pacientului, bărbatul a fost direcționat, ulterior, la Compartimentul de îngrijiri paliative din  comuna Vadu Moldovei,  ce face parte din structura Spitalului Municipal Fălticeni, unde a rămas internat până în data de 7 noiembrie.

Sursa citată precizează că transferurile cu echipajele medicale de urgență și autosanitare speciale au fost realizate prin Serviciul 112 și au fost coordonate prin dispeceratul medical integrat de la ISU Suceava.

Comisia mixtă de control a concluzionat în urma efectuării anchetei că în cazul acestui pacient “unitățile sanitare au acordat îngrijiri medicale și au efectuat investigațiile paraclinice adecvate pentru rezolvarea cazului medical”.

De asemenea, se mai arată că “modul în care au comunicat conducerile celor două spitale a dus, în final, la orientarea corectă a pacientului” spre serviciile spitalicești necesare.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de