Acasă Actualitate Manifestări în Suceava și Augsburg la împlinirea a 20 de ani de...

Manifestări în Suceava și Augsburg la împlinirea a 20 de ani de colaborare între Schwaben și Bucovina. La Suceava se va desfășura o ședință comună a consiliilor regionale din Schwaben, Cernăuți și CJ Suceava


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, joi, că împlinirea, în mai 2017, a 20 de ani de relații de cooperare între județul Suceava și regiunea Schwaben va fi marcată atât în Germania, la Augsburg, dar și la Suceava.

flutur si reichert
Jurgen Reichert și Gheorghe Flutur

Parterneriatul Suceava-Schwaben a fost semnat în 2 mai 1997 la Augsburg, atunci fiind semnat și protocolul de colaborare și cu regiunea Cernăuți.



Gheorghe Flutur a declarat că a discutat cu reprezentanți ai părții germane despre pregătirea manifestărilor de aniversare a 20 de ani de parteneriat între cele două regiuni.

El a mai declarat că a solicitat sprijin autorităților din Regiunea Schwaben pentru deschiderea unei curse aeriene de la Suceava pe Aeroportul Memmingen, din regiunea Schwaben, în sudul Germaniei.

„Suntem interesați să deschidem astfel de curse pentru că avem mulți suceveni care lucrează în acea zonă, în sudul Germaniei, și care astăzi apelează la curse low cost, de la Cluj sau Târgu Mureș, și vrem să vină să zboare de pe Suceava”, a spus Gheorghe Flutur.

Președintele CJ Suceava a spus că s-a convenit ca anul viitor, în luna mai, să fie marcat evenimentul de împlinire a 20 de ani de parteneriat în locul unde s-a semnat acest parteneriat, respectiv în Augsburg, în Sala de Aur a Primăriei din Augsburg.

Sala de Aur Primăria Augsburg

Ulterior, în luna iunie, la Suceava se va desfășura ședința comună a regiunilor partenere, respectiv a Consiliului Regional Schwaben, a Consiliului Regional Cernăuți și a Consiliului Județean Suceava.

În cadrul acestei ședințe ar urma să fie decise, de comun acord, proiecte de cooperare pentru perioada următoare și întărirea relațiilor dintre cele trei regiuni.

Flutur a subliniat că  parteneriatul cu regiunea Schwaben este unul dintre cele mai importante și benefice pentru județul Suceava, care oferă exemplul bunei cooperări ale unor regiuni din vestul și estul Europei care consolidează relațiile est-vest.

Acest parteneriat a fost inițiat de fostul președinte al Consiliului Regional Schwaben, Georg Simnacher, care a devenit și primul cetățean de onoare al județului Suceava în anul 2006 când, mulţumind „noilor săi compatrioţi” şi a declarat  „Ich bin ein Bukowiner“( Eu sunt un bucovinean n.r.).

Georg Simnacher, fostul președinte al CR Schwaben, care a declarat „Ich bin ein Bukowiner“

Între proiectele susținute de Georg Simnacher a fost acţiunea din 2001 „Revedere în Bucovina”, cu participarea a peste 400 de etnici germani emigraţi din Bucovina după 1940 dar și plata medicamentelor în perioada 1999-2003 pentru 120 de copii bolnavi de diabet din județul Suceava.

Alte proiecte, care sunt continuate și de actualul președinte al Consiliului Regional Schwaben, Jurgen Reichert, sunt turneul internaţional de fotbal pentru juniori „Patru regiuni pentru Europa”,  acordarea constantă de sprijin logistic şi ajutoare umanitare pentru centrele de plasament şi spitalele de psihiatrie din judeţ, sau realizarea unor intervenţii medicale în clinici de specialitate din Germania pentru mai mulţi locuitori din judeţul Suceava, dar și  înlesnirea colaborării între instituţii de învăţământ din judeţul Suceava şi din regiunea bavareză Schwaben.(N.B.)


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version