Fotbal, Cupa UEFA : Marseille, Rangers, Getafe, PSV si Bayern au sanse serioase de calificare in sferturi


Intră acum și în grupul de

Olympique Marseille – Zenit St. Petersburg 3 – 1

Olympique Marseille se afla pe punctul de a elimina consecutiv un al doilea club din Rusia, dupa ce a învins pe Zenit St. Petersburg cu scorul de 3-1, pe teren propriu, în prima mansa a optimilor Cupei UEFA.

 Clubul francez a trecut de Spartak Moscova în runda precedenta si a fost foarte aproape de a încheia socotelile si cu campioana Zenit, dupa ce Djibril Cisse a înscris de doua ori (minutele 37 si 55), iar Mamadou Niang a intercalat si el o reusita într-o perioada de 18 minute excelenta. Cu opt minute înainte de final, însa, Andrei Arshavin, unul din marcatorii lui Zenit când formatia rusa a eliminat Marseille în urma cu doua sezoane, a reusit un gol în deplasare, pentru a face ca lucrurile pe “Petrovsky Stadium” sa fie mai interesante. 

 

Glasgow Rangers – Werder Bremen 2 – 0

 

Într-o alta partida disputata joi seara, Glasgow Rangers a învins tot la doua goluri diferenta formatia germana Werder Bremen, scor 2-0, ambele reusite venind în urma unor greseli ale portarului Tim Wiese. Prima repriza a întâlnirii se îndrepta usor spre final, nimeni însa nu se astepta la cum avea sa se încheie. Daniel Cousin a preluat un balon si a sutat înselator de la 30 de metri. Portarul Wiese a parat, însa fara prea mare convingere, iar mingea l-a sarit si a intrat în poarta, pâna ca el sa reactioneze.

 

Fluierul de final al primei reprize s-a auzit la scurt timp, iar Rangers intra la pauza cu un avantaj aproape meritat. Wiese trebuia sa îsi revina si sa ofere o evolutie solida în repriza secunda. Totusi, cosmarul lui abia începuse. Imediat dupa ce jocul s-a reluat, Rangers s-a aruncat plina de încredere în atac si Cousin a sutat de pe partea dreapta. Portarul nemtilor nu a putut nici de aceasta data sa intervina decisiv si a respins mingea în calea lui Davis, care a reactionat cu promptitudine si a marcat pentru 2-0, un scor ce avea sa ramâna neschimbat pâna la final.

 

Benfica Lisabona – Getafe 1 – 2

 

Înaintea partidei cu Benfica Lisabona, de pe “Da Luz”, fundasul român de la Getafe, Cosmin Contra, declara ca nu se teme de formatia portugheza si de istoria acesteia în cupele europene. Getafe a scris ea o pagina de istorie, continuând un prim sezon senzational în Europa cu o victorie, scor 2-1, în deplasarea din Portugalia.

 

Gazdele au ramas fara Oscar Cardozo în debutul întâlnirii, el fiind eliminat în minutul noua pentru un cot în figura aplicat lui Belenguer, iar Getafe a înscris câte un gol în fiecare repriza, prin Ruben De La Red si Pablo Hernandez, pentru a obtine un avantaj de doua goluri. Totusi, Mantorras a reusit sa înscrie un gol de onoare pentru Benfica, gol ce le va oferi portughezilor o sansa în plus în returul de miercurea viitoare, din Spania.

 

 

Leverkusen – Hamburg 1 – 0

 

În întâlnirea exclusiv germana a acestei faze a competitiei, Bayer Leverkusen a obtinut un avantaj minim în fata rivalei din campionat Hamburg SV, scor 1-0, unicul gol al partidei fiind marcat de Theofanis Gekas, în repriza secunda. 

Tottenham – PSV Eindhoven 0 – 1

 

Tottenham va avea o sarcina extrem de dificila în returul optimilor de finala ale Cupei UEFA, dupa ce a pierdut, pe teren propriu, prima mansa cu cei de la PSV Eindhoven, scor 0-1.

 

O eroare a lui Gilberto la debutul sau pentru Tottenham le-a oferit olandezilor avantajul, în minutul 34, când Jefferson Farfan a înscris. A fost un atac rapid al oaspetilor, care parea ca nu va avea parte de nicio finalizare, când brazilianul a interceptat balonul la marginea propriului careu, însa el s-a încurcat si i-a oferit lui Farfan posibilitatea de a „fura” mingea si de a suta imparabil pentru Paul Robinson.

 

Robbie Keane putea egala înainte de pauza, însa Heurelho Gomes a plonjat spectaculos si a respins cu o mâna sutul britanicului de la marginea careului. Tottenham a alergat pâna la final dupa golul egalizator, însa acesta nu a venit si se pare ca efectul sampaniei de dupa victoria din finala Cupei Ligii înca nu a trecut pe “White Hart Lane”. 

 

Bolton – Sporting Lisabona 1 – 1

 

Bolton a reusit sa faca o exceptie de la regula într-o seara neagra pentru echipele din Anglia si a remizat, scor 1-1, cu Sporting Lisabona. Englezii însa au obtinut acest rezultat pe teren propriu, iar misiunea din retur le va fi foarte dificla si celor de la Wanderers, care sunt nevoiti sa înscrie în Portugalia. Mijlocasul Gavin McCann, intrat în locul accidentatului Kevin Nolan, a avut un impact instant asupra partidei, cu un gol în minutul 24 care a dat ritmul meciului. Sporting a luptat însa dupa pauza si, inspirata de un gol fabulos al lui Simon Vukcevic, a obtinut un egal meritat ce îi ofera prima sansa pentru calificarea în sferturile de finala.

 

Anderlecht – Bayern Munchen 0 – 5

 

Partida disputata pe tarâm belgian, între Anderlecht si Bayern Munchen, a deschis seara primei manse a optimilor de finala din cadrul Cupei UEFA. Nemtii au fortat înca din start, reusind pâna la urma sa „spulbere” gazdele cu scorul de 5-0.

 

Bavarezii au aratat înca o data ca sunt pusi pe fapte mari sezonul acesta, începând prima repriza în forta. Nici zece minute nu au trecut pâna când Bayern s-a dezlipit pe tabela, golul întâi fiind marcat de Hamit Altintop. Mijlocasul a profitat de plasamentul prost al portarului, executându-l pe Daniel Zitka cu un sut de la 27 de metri ce s-a dus fix în viclul stâng al portii. 

Meciul a continuat într-un ritm bun si oaspetii si-au dublat avantajul pe finalul partii întâi, Luca Toni înscriind un gol din voleu în urma unei centrari înalte trimise de Lahm. Atacantul italian a pofitat din plin de faptul ca arbitrul portughez îl eliminase în faza imediat anterioara pe fundasul Marcin Wasilewski. 

Dupa iesirea de la cabine, bavarezii si-au mai trecut la activ o noua reusita, Podolski ducând scorul la 3-0 prin golul sau din minutul 57. Intrat pe teren imediat dupa pauza, Klose a marcat si el zece minute mai târziu printr-un sut de la sase metri. Minutul 86 i-a „îngropat” definitiv pe cei de la Anderlecht, Franck Ribery înscriind magistral din lovitura libera.

 

Dupa ce aproape jumatate din echipa lui Bayern a reusit sa marcheze, meciul s-a terminat cu scorul de 5-0, fotbalistii lui Hitzfeld asigurându-si astfel un retur mai mult decât linistit pe “Allianz Arena”.

 

Fiorentina – Everton 2 – 0

 

Fiorentina, lipsita de prezenta lui Adrian Mutu care este accidentat, a primit vizita englezilor de la Everton. Cu toate ca au ratat nenumarate ocazii, fotbalistii „viola” au reusit sa se impuna pâna la urma cu scorul de 2-0, la capatul unui meci câstigat pe final si în care au dominat fara probleme.

 

Prima repriza a debutat într-un ritm destul de rapid, antrenorul Prandelli reusind sa îi surprinda pe oaspeti prin asezarea în teren a echipei sale, Vieri jucând drept vârf împins, fiind ajutat Jorgensen si Osvaldo. Tactica a dat roade, italienii controlând foarte bine actiunile ofensive.

 

Pasqual, Vieri si Osvaldo au ratat ocazii bune pe tot parcursul primei parti, iar Everton a fortat doar în câteva actiuni prin Yakubu. 

Partea a doua a jocului i-a gasit pe italieni tot în atac, de data aceasta fiind contrati mai bine de fotbalistii lui Everton, care au si reusit sa puna în pericol poarta aparata de Frey. Golul mult asteptat si bine meritat, în acelasi timp, a fost înscris de Kuzmanovic, cu un sut de la o distanta de peste 20 de metri, balonul fiind primit de la fundasul Ujfalusi, în minutul 70.

 

Încurajati parca de faptul ca au reusit sa sparga lacatul defensivei britanice, italienii au mai punctat a doua oara, la doar noua minute înainte de final. Montolivo a reusit o executie de zile mari, dupa ce balonul i-a fost pasat elegant cu calcâiul de catre Jorgensen.

 

Scorul final a fost 2-0, trupa lui Prandelli luând un avantaj foarte bun în vederea returului ce se va disputa în Anglia.


Intră acum și în grupul de