Maria Elena Cusnir a lansat doua noi volume de poezie


Intră acum și în grupul de

Fotografii lansare carte Maria Elena Cusnir

Doua volume de poezie ce poarta semnatura poetei sucevene Maria Elena Cusnir au fost lansate, vineri, la Sala de Arte a Bibliotecii „I.G.Sbiera” din Suceava, în prezenta unui numeros public iubitor de poezie.

Cele doua volume de poezie  „Poeme pe un fir de lumina” si „Dialog fictiv la marginea noptilor” ce poarta semnatura poetei Maria Elena Cusnir au aparut în anul 2007 si 2008 la Editura Junimea din Iasi, al carei director este  scriitorul Cezar Ivanescu, laureat al Premiului National de Poezie „Mihai Eminescu” în anul 1999.

Prezent la acest eveniment, scriitorul Cezar Ivanescu a militat pentru sustinerea talentelor românesti, mai ales ca în România s-a pastrat “un potential artistic extraordinar”.

El a spus ca trebuie sprijiniti scriitorii români din orice colt al tarii si de oriunde ar fi, pentru ca în literatura româna sa se creeze o “continuitate solida”.

Cezar Ivanescu a subliniat ca poeta suceveana Maria Elena Cusnir a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România dupa multe carti valoroase.

“Ma bucur ca doamna scriitoare a devenit membru al Uniunii Scriitorilor dupa atâtea carti valoroase, netrâmbitate de critica, ci s-au impus prin valoarea lor discreta, dar profunda si autentica”, a spus scriitorul Cezar Ivanescu.

 El a apreciat în prefata volumului de poezie “Poeme pe-un fir de lumina” ca Maria Elena Cusnir  “si-a urmarit, în fiecare nou volum de poeme, cu tenacitate, realizarea unui discurs poetic expurgat de materialitate si de biografism, un discurs poetic inefabil ca „o lacrima de înger”“, subliniind ca acest volum este unul al “deplinei maturitati artistice”.

La lansarea celor doua volume de poezie a participat si presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, academicianul Mihai Cimpoi,  care a aratat ca poezia Mariei Elena Cusnir este “sincera”, apreciind totodata, ca deosebit de pretioasa  “încercarea poetei de a opri clipa, de a o valoriza si de a o transforma în poezie”.

Conf.univ dr. Sabina Fînaru de la Universitatea suceveana a spus ca poezia Mariei Cusnir este “un dialog personal si unic, care exprima aspiratia crearii unui teritoriu separat de mediocritatea existentiala”.

Scriitoarea suceveana Angela Furtuna a spus ca volumul “Poeme pe-un fir de lumina” este unul foarte bine structurat si cuprinde cinci cicluri de poezie, fiecare debutând cu o adevarata “picatura de esentializare”, care dezvaluie arta poetica a creatoarei.

“Lumea poetului, adevarata sa lume, este aceea în care se regaseste pe sine, construindu-si un spatiu în armonie cu sine, melancolic si atemporal”, a spus Maria Elena Cusnir, aratând ca poetul calatoreste “pe fata nevazuta a lumii” si cauta probe ale identitatii proprii, “mistuit fiind de dorul altor orizonturi, de trecerea prin taine”.

Scriitoarea Angela Furtuna a spus ca lansarea celor doua volume la Biblioteca “I.G.Sbiera” a stat si sub semnul festivalului international francofon de literatura „Le printemps des Po?tes”, adus pentru prima oara la Suceava de prof.univ. dr. Stefan Baisanu si implementat în anul 2007 de un grup de la Biblioteca Bucovinei condus de directorul institutiei, prof. Gabriel Carabus.

Ea a spus ca Festivalul „Le printemps des Po?tes” se desfasoara în acest an în mai multe orase românesti, între care se numara si Suceava.


Intră acum și în grupul de