Flutur, „foc și pară” că deszăpezirea nu e pregătită pentru drumurile naționale din județ deși se anunță ninsori. El i-a atras atenția și prefectului că în situații de urgență se acționează din teren și nu din birou


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a convocat o ședință de urgență a Comandamentului tehnic de iarnă pentru a se asigura că se va interveni corespunzător în special pe drumurile naționale din județ în condițiile în care se anunță ninsori în următoarele zile.flutur-7

 

După ședință Gheorghe Flutur și-a exprimat totala nemulțumire față de modul în care sunt pregătite firmele de deszăpezire pe drumurile naționale.

„Acum două săptămâni am reușit să ne facem de râs cu deszăpezirile în Suceava.Nu a nins foarte tare dar au curs scuzele”, a declarat Flutur.

El a mai spus că cei de la drumurile naționale nu au stocurile pregătite.

„Dacă ne uităm în hârtii ne impresionează, dar în teren lasă de dorit și am cerut Companiei Naționale de Drumuri să aprovizioneze județul Suceava cu antiderapante fiind un județ expus la înzăpeziri”, a declarat Flutur după ședință.

El a adăugat că și materialul antiderapant existent în stoc este de proastă calitate.

„Calitatea materialului antiderapant lasă de dorit în sensul că, așa cum mi-au semnalat mai mulți șoferi, se folosește nisip mare și pietriș. În loc de nisip apar bucăți de humă, de argilă și în loc să-ți țină fâna pățești altceva”, a spus Flutur. El a mai declarat că lipsa de sare este generatp de faptul că  s-a contractat târziu.

„În situații de criză am văzut că nu este clar câte utilaje intervin și câte trebuie să scoată și am solicitat să mobilizeze toate utilajele ca să putem preveni mai mult. Să nu folosim tone de sare după aceea ca să se topească neputința lor”, a mai spus Flutur.

El consideră că nu s-au făcut pregătirile necesare pentru intervenții în situații de ninsoare.

„Avem o problemă pe totala nepregătire pe zona de munte a celor de la drumuri naționale. Voi discuta cu directorul regional și cu cel de la București să-și ia toate măsurile”,a spus Flutur.

Președintele CJ Suceava a mai declarat că și prefectul județului va  trebui să fie mai mult în teren decât la birou în astfel de situații.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare pentru perioada 27 noiembrie ora 16 până în 29 noiembrie ora 23 în care vor fi perioade de timp în care se vor semnala precipitaţii în majoritatea regiunilor, iar cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse, mai ales la munte, 15…20 l/mp.

Astfel, în seara zilei de duminică (27 noiembrie) vor fi ploi, dar în noaptea de duminică spre luni (27/28 noiembrie) şi în cursul zilei de luni (28 noiembrie), acestea se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare în vestul, centrul, nordul şi nord-estul ţării, unde valorile termice vor marca o scădere accentuată.

 În noaptea de luni spre marţi (28/29 noiembrie) şi pe parcursul zilei de marţi (29 noiembrie), vremea se va răci în toată ţara, va ninge şi în regiunile sudice, unde pe arii restrânse este posibil să se depună strat de zăpadă.

Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi 50…60 km/h. Îndeosebi în zonele de munte se va depune strat nou de zăpadă şi vor fi rafale de peste 60…70 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de