Cercetători din România, Republica Moldova şi Ucraina participă la Simpozioanele „Artă şi Civilizaţie Medievală” şi „Bucovina File de Istorie”, organizate la Muzeul de Istorie Suceava


Intră acum și în grupul de

Istorici şi cercetători din România, Republica Moldova şi Ucraina participă, luni şi marţi, la cele două mari simpozioane organizate de Muzeul Bucovinei în parteneriat cu Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, respectiv „Artă şi Civilizaţie Medievală” şi „Bucovina File de Istorie”.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat, luni, la festivitatea de deschidere a lucrărilor celor două simpozioane că evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava şi se desfăşoară pe patru secţiuni: Arheologie, Artă şi Civilizaţie Medievală, Istorie Modernă şi Contemporană, precum şi Conservare-Restaurare.

simpozioane-muzeul-bucovinei-2

“Şi anul acesta, cei doi parteneri Muzeul Bucovinei şi Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava s-au străduit să organizeze cele două mari simpozioane, cu cele patru secţiuni tradiţionale, smpozioane care, sperăm noi, să fie de bun augur atât pentru noi, în calitate de organizatori, şi aşteptăm lucrările pentru anuarul muzeului, cât şi pentru dumneavoastră, care veţi schimba opinii ştiinţifice şi poate veţi pune la cale şi noi proiecte”, a spus Ursu.

El a mai spus că la cele două simpozioane, ce marchează 98 de ani de la Unirea Bucovinei cu România, participă istorici şi cercetători din judeţele Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău, Botoşani, Constanţa, Sibiu,Timiş, Cluj  şi din Bucureşti, precum şi din Republica Moldova şi din Kiev- Ucraina, care îşi vor prezenta rezultatele ultimelor cercetări pe fiecare secţiune, iar o parte dintre lucrările prezentate vor fi publicate în Anuarul Muzeului Bucovinei.

simpozioane-muzeul-bucovinei-1

La rândul său, prorectorul Universităţii “Ştefan cel Mare”Suceava, prof.univ.dr. Ştefan Purici, a declarat că “Bucovina este un ţinut despre care s-a vorbit şi se vorbeşte în toate colţurile lumii, ca fiind o zonă în care istoria are un cuvânt de spus”.

Purici a spus că parteneriatul dintre USV şi Muzeul Bucovinei a condus la organizarea acestor simpozioane arătând că ediţiile din acest an reprezintă “un nou început” , mai ales că se desfăşoară în cadrul unui muzeu “total restructurat”  .

simpozioane-muzeul-bucovinei-3

“Simpozioanele pe care le organizăm de fiecare dată, sper că au fost bine primite, toţi participanţii au posibilitatea să stabilească relaţii şi să discute despre cele mai importante probleme care se află, astăzi, pe ordinea de zi a istoriografiei româneşti şi cred că şi simpozioanele din acest an vor fi reuşite, vor fi cadrul cel mai potrivit pentru a discuta despre ceea ce înseamnă trecutul, ce înseamnă istorie, ceea ce înseamnă arheologie, ceea ce înseamnă Bucovina. Ne aflăm în preajma sărbătoririi Centenarului şi cred că aceste manifestări pun bazele unor acţiuni de amploare, ce vor fi organizate în anul 2018”, a precizat Purici. (Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de