Valuri de nemultumiri in randul autoritatilor, dupa numirea unui nou sef interimar la conducerea Spitalului Judetean


Intră acum și în grupul de

Numirea unui nou director interimar la Spitalul Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, într-un timp foarte scurt si fara ca nimeni sa fie consultat, a creat valuri de nemultumiri în rândul autoritatilor sucevene , a unitatii spitalicesti si a Autoritatii de Sanatate Publica Suceava. Ministrul Sanatatii a numit, cu data de 10 martie, un alt director general la Spitalul Judetean Suceava, în persoana putin cunoscutului om de afaceri Ovidiu Neamtu.

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei a spus marti, într-o conferinta de presa, ca a aflat „pe surse” ca la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava a fost numit manager interimar, Ovidiu Neamtu, o persoana despre care nu are nici un fel de referinte bune. „Cer ministrului sa anuleze acest ordin”, a spus Orest Onofrei, care considera ca aceasta numire este „un atentat asupra întregului corp medical de la Spitalul Judetean” si ca nu face cinste nici Institutiei Prefectului si nici Guvernului.

În opinia prefectului de Suceava, aceasta nominalizare ar putea pune în pericol „lucrurile bune” care au început sa se materializeze la Spitalul Judetean Suceava si considera ca ministrul nu a avut toate informatiile necesare în cazul acestei numiri.

Si presedintele PNL Suceava, senatorul Tiberiu Prodan, a declarat într-o conferinta de presa, ca organizatia judeteana nu-si asuma aceasta numire si ca va înainta o scrisoare ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru revocarea acestei numiri. „Daca persoana îndeplineste conditiile de concurs si va câstiga postul prin concurs, e altceva. Eu nu vreau sa ne asumam aceasta numire”, a spus Tiberiu Prodan.

Tot „pe surse” spune si presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mîrza, ca a aflat de aceasta numire. „Cred ca ar fi trebuit ca în acest caz, Consiliul Judetean sa fie cel putin consultat, fiind proprietarul patrimoniului Spitalului Judetean”, a afirmat Gavril Mîrza. Acesta a mai mentionat ca nu cunoaste calitatile manageriale ale lui Neamtu, dar ca se îndoieste ca acesta va putea scoate spitalul din starea jalnica în care se afla.

Aceasta numire a intrigat Autoritatea de Sanatate Publica Suceava. Directorul adjunct al ASP Suceava, dr. Alexandru Lazareanu, a declarat marti, ca a primit luni doua adrese de la ministerul de resort, prima – prin care se preciza ca începând cu data de 10 martie înceteaza delegatia ca manager general a dr. Doina Motan Ganea, iar cealalta – de numire cu aceeasi data, a lui Ovidiu Neamtu, în functia de manager general interimar, pâna la data organizarii concursului. „Imediat am sunat-o pe directoarea ASP, dr. Odette Nicolae, i-am comunicat ordinul si am întrebat-o daca stie ceva despre persoana respectiva. A spus ca nu. Am înmânat hârtia Serviciului resurse umane, care a emis dispozitia de numire în functie, am semnat-o si astept ca persoana nominalizata sa se prezinte s-o cunoastem si noi, sa-si ia hârtia si sa preia functia”, a declarat dr. Lazareanu.  

„Cred ca este pentru prima data de când sunt eu în sistem când o persoana e numita fara sa se ceara vreo relatie despre  aceasta de la organele medicale competente, respectiv ASP si conducerea Spitalului Judetean. Apoi, domnul Neamtu nu figureaza pe lista celor care au absolvit cursul de management sanitar organizat de minister, asa cum se cere. Cel putin, pe site-ul ministerului nu figureaza. Totusi, e cea mai importanta unitate sanitara din judet, cu maternitate de grad III, care are servicii medicale unice pe judet si nu butic sau cârciuma”, a spus contrariat Alexandru Lazareanu.

Managerul interimar al Spitalului Judetean, dr. Doina Motan Ganea a precizat marti, ca nu a fost informata oficial despre aceasta numire si n-a preluat mapa cu documente ca sa vada daca a venit ordinul de eliberare din functie, fiindca nu mai are drept de semnatura din 10 martie. Aceasta a precizat marti, ca ar fi aflat chiar de la Ovidiu Neamtu, în urma cu doua luni, ca i s-a propus aceasta functie, dar s-a aratat surprinsa de numirea unei persoane care n-are legatura cu viata medicala, în contextul în care spitalul n-are înca un buget clar si un contract semnat cu CAS. „Eu mi-am sacrificat activitatea de medic specialist si am declarat ca voi depune toate eforturile ca în perioada interimatului sa monitorizez la cel mai înalt nivel toate proiectele din spital. Pentru ca spitalul nu e o stâna, e cea mai mare unitate care ofera servicii întregii comunitati. Nu mi se pare normal ca din motive politice sa dam peste cap activitatea spitalului pâna la alegeri. Dar se pare ca, angajamentul în interesul pacientului nu este suficient si nu pot sa cred ca la toate competentele dobândite de mine si perfectionarile profesionale, se întâmpla asemenea lucru”, a afirmat directorul medical.

Dr. Doina Motan Ganea este directorul medical al spitalului prin concurs, si a fost numita cu delegatie ca manager interimar dupa ce fostul sef al unitatii, Costica Dascaliuc a fost destituit din functie de ministru pentru „management defectuos”. Doina Ganea a declarat de la început ca nu va participa la concursul pentru functia de manager general, întrucât nu vrea sa se rupa cu totul de specialitatea sa de medic specialist oncolog. Cât priveste colaborarea cu noul director, aceasta a mentionat: „Am sentimente incerte în legatura cu acest lucru. De demnitatea mea ar tine sa-mi dau demisia din functia de director medical, dar în conditiile în care si eu îmi dau demisia, ce se va întâmpla cu spitalul?”.

Directorul interimar numit de MSP nu s-a prezentat pâna marti dupa-amiaza sa-si ia în primire ordinul de numire de la ASP.


Intră acum și în grupul de