Proiectul tehnic al drumului expres Siret-Pașcani va începe în 2017, a anunțat Gheorghe Flutur

Construcţia drumului expres Siret-Paşcani cu legătură în autostrada spre Bucureşti va începe anul viitor cu realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic al tronsonului din judeţul Suceava, a anunţat, luni, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

Flutur a spus că a primit un răspuns în acest sens al ministrului Transporturilor, Sorin Buşe, după ce a făcut solicitări în acest sens.

În adresa primită de la Ministerul Transporturilor se arată că „ urmare a solicitărilor formulate de dumneavoastră privind traficul auto pe drumul European 85, a  deschiderii unor noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina şi în conformitate cu prevederile art. XV din OUG 7/2016 privind unele măsuri pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură de transport precum şi pentru modificarea unor acte normative, implementarea proiectului de infrastructură Paşcani-Suceava-Siret va începe cu anul 2017, cu elaborarea documentaţiei tehnico economice, respectiv studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic de execuţie”.

drum-expres-pascani-siretProiectul drumului expres, ce va avea două benzi de circulație pe sens, ar urma să fie realizat pe traseul Siret-Dărmănești-Suceava-Verești-Dolhasca-Pașcani, având 101,5 kilometri.

Valoarea estimată a proiectului este de 486,99 de milioane de euro, iar investiţia va fi implementată în două etape: Paşcani-Suceava, de 60,5 km,  cu o valoare estimată de 289,99 milioane de euro şi  Suceava-Siret, de 41 de km, cu o valoare estimată de 196,2 milioane de euro.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a salutat decizia ministrului Transporturilor şi a premierului Dacian Cioloş în legătură cu începerea procedurilor pentru acest proiect.

„Am făcut eforturi în ultimele luni pentru această legătură rapidă Suceava-Bucureşti. Am solicitat în mod expres să grăbească prima etapă cu venirea drumului până la Suceava şi s-a aprobat. În trei ani se va construi drumul expres care este o investiţie foarte importantă pentru locuitorii din nordul Moldovei. Traficul zilnic pe drumul european 85 Bucureşti-Bacău-Suceava-Vama Siret, pe tronsonul Drăguşeni-Suceava-Vama Siret este un adevărat coşmar. Suceava este un judeţ turistic cu mare aglomerare de mijloace de transport pe tot parcursul anului, iar întârzierea realizării unui drum rapid care să preia traficul de pe E85 aduce mari prejudicii economice întregii zone atât participanţilor la trafic cât şi localităţilor traversate de singurul drum european care asigură legătura cu municipiul Bucureşti. Situaţia este critică şi datorită faptului că drumul E85, în traversarea judeţului Suceava, are partea carosabilă cu lăţimea de 8 metri cu numai o singură bandă de circulaţie pe sens, în timp ce din Bucureşti până la Roman circulaţia se desfăşoară pe acelaşi drum european reabilitat cu două benzi de circulaţie pe sens”, a declarat Gheorghe Flutur.

Compania Națională de Administare a Infrastructurii Rutiere, CNAIR SA, a transmis în 12 octombrie către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) pentru analiză și verificarea Documentației de Atribuire în vederea demarării procedurilor de achiziție publică pentru drumul de mare viteză Ploiești-Pașcani care este împărțit în cinci tronsoane.

De menționat este că ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, a anunțat în luna septembrie, la Suceava, că va începe procedura pentru începerea proiectului șoselei expres Ploiești-Pașcani, dar a menționat că ceea ce a solicitat județul Suceava, ca drumul Siret-Pașcani să fie prioritar în condițiile în care această parte a traseului acestui coridor este extrem de aglomerată, acesta a spus că abia după 2022 se poate vorbi de începerea acestui tronson, conform prevederilor din Master Planului General de Transporturi al României.(N.B.)