Rabia la vulpe, o realitate aproape zilnica


Intră acum și în grupul de

Laboratorul sanitar-veterinar judetean, a diagnosticat joi, al 27-lea caz pozitiv de rabie la o vulpe. Cel mai nou caz de rabie a fost înregistrat în localitatea Pârtestii de Jos, localitate care era deja declarata ca fiind contaminata din data de 25.02.2008. „În acest caz, vulpea turbata s-a deplasat timp de doua – trei zile prin mai multe gospodarii din comuna Pârtestii de Jos, în final fiind împuscata de un vânator, dupa care s-au recoltat probe pentru examen de laborator de catre medicul veterinar din localitate”, precizeaza seful DSVSA Suceava, Petrea Dugheru. Acesta mai mentioneaza ca marti, în comuna Scheia, în spatele unei locuinte în constructie a fost gasita o vulpe moarta, care a fost adusa la laborator fiind diagnosticata turbarea, localitatea fiind deja declarata contaminata din data de 28.01.2008.

Potrivit lui Petrea Dulgheru, în nici unul din aceste cazuri, cetatenii nu au luat contact cu materialul patologic. În ambele cazuri, s-a efectuat ancheta epidemiologica, de catre medicul veterinar oficial zonal, s-au dispus masurile specifice si s-au aplicat substante dezinfectante pe toate locurile de contact cu materialul patologic, iar despre aceste episoade de rabie au fost anuntate autoritatile sanitare umane judetene, locale si organele silvice.

În focar se va efectua vaccinarea antirabica de completare a câinilor si pisicilor. Specialistii DSVSA Suceava monitorizeaza în permanenta modul de implementare a actiunilor sanitar-veterinare din focar.

„Atentionam populatia pentru a sesiza de urgenta toate cazurile de animale salbatice si domestice cu comportament modificat, toate cazurile de mortalitate si alte evenimente, stiut fiind faptul ca judetul Suceava este intens rabigen”, a declarat Petrea Dulgheru.

„Pe întreg teritoriul judetului Suceava este imperios necesara interventia organelor silvice si de vânatoare pentru a limita efectivele de vulpi si pentru a împusca animalele salbatice cu semne de boala sau comportament modificat”, a concluzionat seful DSVSA Suceava. 


Intră acum și în grupul de