Traficanți de țigări și liderul lor, trimiși în judecată de DNA Suceava într-un dosar cu prejudiciu de peste 390.000 de lei


Intră acum și în grupul de

Procurorii DNA Suceava l-au trimis, vineri, în judecată pe un bărbat cu dublă cetățenie, română și ucraineană, pentru mituirea unui vameș și contrabandă cu țigări în formă continuată.

În același dosar cu un prejudiciu de peste 390.000 de lei au mai fost trimise în judecată alte trei persoane.

Potrivit DNA Suceava,  Vitaliy Ivan Nymyzhan, persoană cu dublă cetăţenie româno-ucraineană, cunoscut ca un traficant de ţigări încă din perioada 2008-2009, care şi-a format relaţii la nivelul punctelor vamale de trecere a frontierei cu Ucraina a dat, în 19 şi 26 martie 2015, unui lucrător vamal din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Siret, câte 2.000 de euro pentru a-i facilita, tranzitarea ilegală prin PTF Siret a câte 19 baxuri de ţigări din Ucraina, prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu de a efectua controlul mijlocului de transport, ţigările fiind ascunse în locaşuri disimulate, potrivit înţelegerii anterioare dintre cei doi.

Sumele de bani de 2.000 euro  primite de la suspect, au fost predate de vameș, pe bază de proces-verbal, parchetului, care a dispus, indisponibilizarea banilor şi aplicarea sechestrului asigurator, întrucât formează obiectul infracţiunii de dare de mită.

Nymyzhan mai este acuzat de contrabandă întrucât în perioada 18 martie-26 aprilie 2015 a introdus în țară țigări de contrabandă și whiskey din Ucraina prin Vama Siret prin sustragere de la controlul vamal, cauzând statului un prejudiciu total în valoare de 390.854 lei, care este nerecuperat.

Totodată, el mai este acuzat și de constituirea unui grup infracţional organizat pentru că în perioada februarie-aprilie 2015, împreună cu Dumitru Lăcustă şi Dumitru Daniel Sofronie a constituit un grup infracţional organizat structurat al cărui scop a fost în introducerea în ţară prin PTF Siret, a unor cantităţi de ţigări de contrabandă din Ucraina, prin coruperea lucrătorului vamal de serviciu şi cu încălcarea regimului vamal privind produsele accizabile, fiecare dintre cei trei membri ai grupului având un rol bine definit, Nymyzhan fiind lider şi coordonator al acţiunilor.

În același dosar a fost trimis în judecată și Dumitru Lăcustă, cu dublă cetățenie română și ucraineană, arestat în lipsă, ce este acuzat de contrabandă și constituirea unui grup infracțional organizat.

Bărbatul care avea rolul de antemergător al transporturilor cu produse de contrabandă, Dumitru Daniel Sofronie, a fost trimis în judecată pentru constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la contrabandă.

El este acuzat că a preluat şi însoţit transportatorul de ţigări, de fiecare dată, imediat după ce acesta a trecut de vama Siret, însoţindu-l spre depozitul temporar din oraşul Siret evitând astfel, eventuale controale în trafic şi riscul deconspirării activităţii şi depistării țigărilor de contrabandă.

Procurorii DNA Suceava l-au trimis în judecată și pe Ilie Chebac pentru complicitate la contrabandă, el fiind acuzat că i-a furnizat lui Nymyzhan date şi informaţii privind programarea turelor de serviciu în Vama Siret, atenţionându-l cu privire la eventuale controale şi asigurând, astfel, succesul activităţii infracţionale.

Dosarul urmează să fie judecat de Tribunalul Suceava. (N.B.)


Intră acum și în grupul de