Prefectul se lupta cu primarul din Slatina pentru cimitirul din Gainesti


Intră acum și în grupul de

  Prefectura Judetului Suceava a solicitat Ordonanta presedintiala în vederea stoparii construirii unei scoli pe un fost cimitir din comuna Slatina. Prefectura a anuntat si ca va ataca în Contencios Administrativ o hotarâre a Consiliului Local Slatina privind constructia acestei scoli. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat luni, ca în urma unei sesizari a Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor privind începerea lucrarilor la constructia unei scoli pe un fost cimitir din localitatea Gainesti din comuna Slatina, s-a constatat ca terenul pe care se construieste scoala este identic cu parcela fostului cimitir, motiv pentru care a cerut de urgenta ca prin ordonanta presedintiala, sa se sisteze lucrarile.

  Onofrei a mai spus ca din verificarile efectuate s-a constatat ca în anul 2006, CL Slatina a aprobat constructia unei scoli pe un amplasament din comuna, iar în anul 2007, printr-o alta hotarâre, CL Slatina a schimbat amplasamentul pe un teren ce se suprapune cu  vechiul cimitir. „Se lezeaza interesul legitim public”, a explicat prefectul Onofrei, aratând ca Prefectura nu avea de unde sa stie ca terenul identificat în hotarârea Consiliului, pentru constructia scolii, este acelasi cu cel al fostului cimitir, pentru ca a fost sesizata abia în urma cu câteva zile în legatura cu aceasta situatie, iar în aceste conditii a decis ca hotarârea sa fie atacata în Contencios Administrativ. Orest Onofrei a spus ca acel fost cimitir apare în inventarul Parohiei Gainesti înca din 1939 si ca potrivit HG 53/2008 privind recunoasterea Statutului BOR, „cimitirele  parohiale si manastiresti, ca  bunuri  sacre destinate exclusiv si direct cultului,  sunt  insesizabile si imprescriptibile si nu pot fi  înstrainate, schimbate, grevate sau sechestrate”.

Prefectul a mai aratat ca autorizatia de constructie a fost eliberata de primarul comunei cu aviz negativ din partea arhitectului judetului. Onofrei a mai spus ca si Parohia Gainesti va intenta proces Primariei Slatina pentru ca nu i s-a comunicat motivul pentru care i-a fost respinsa cererea pentru obtinerea unui titlu de proprietate pentru respectivul teren.

      Prefectul de Suceava a mai declarat ca în zona respectiva s-au început lucrarile, fiind sapata fundatia si ca, în aceste conditii, Prefectura cere prin ordonanta presedintiala sistarea lucrarilor.

    Primarul comunei Slatina, Ilie Gherman, sustine ca pe terenul respectiv, din satul Gainesti, nu a existat nici un cimitir. „Daca ar fi fost cimitir acum aveau acte de proprietate”, a spus Gherman, care crede ca opozitia pentru ca pe acest teren sa se construiasca o scoala este din cauza ca zona este foarte frumoasa si ca s-ar preta la constructia unei vile. El a subliniat ca scoala se va construi, aratând ca exista si o hotarâre a CL Slatina în acest sens, licitatiile pentru constructie au fost facute si ca au fost achizitionate deja materialele. Gherman a aratat ca nu se pune problema renuntarii la investitie.

   


Intră acum și în grupul de