VIDEO Crucile de gheață pentru Bobotează au fost confecționate și în acest an de pompierii voluntari din Bosanci


Intră acum și în grupul de

Tradiția confecționării crucilor de gheață în Ajun de Bobotează a fost respectată și în acest an de pompierii voluntari din comuna suceveană Bosanci.

Aceștia au mers ”înarmați” cu drujbe, răngi, funii și șabloane, pe lacul Parţâc din localitate de unde au scos blocuri de gheață pe care au fost trasate formele crucilor cu ajutorul unor liniare de lemn şi a şabloanelor din carton.

Crucile de gheață au fost montate în fața bisericilor din comună, dar şi a unor biserici din Suceava sau Botoşani.

O cruce din gheaţă a fost montată și în faţa bisericii militare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava.

Realizarea crucilor de gheață înaintea Bobotezei este o tradiție a pompierilor voluntari din Bosanci ce datează din anul 1893 când s-a produs un incendiu puternic ce a afectat o mare parte din sat, iar pompierii au stabilit cu biserica parohială să confecționeze aceste cruci din gheață pentru a feri localitatea de necazuri și incendii.

Potrivit localnicilor, cei care doresc să li se împlinească o dorință trebuie să lipească o monedă de crucea de gheață, iar dacă aceasta rămâne lipită, atunci dorința se va îndeplini. (N.B.)


Intră acum și în grupul de