Ministrul Finantelor vrea sa insereze intr-un registru toate impozitele si taxele din Romania


Intră acum și în grupul de

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca lucreaza la un registru fiscal, care va cuprinde toate impozitele si taxele din România si care va stopa abuzul fiscal al autoritatilor. „Doresc sa facem în România un registru fiscal care va însemna nu un compendiu de legi, ci o însiruire a tuturor impozitelor si taxelor din România si a nivelelor acestora, urmând ca orice modificare sa fie semnalata de autoritati si inclusa în registrul fiscal, care va fi consultabil în format electronic”, a declarat ministrul Vosganian.
 
Ministrul spune ca registrul fiscal va fi un instrument de solidaritate fiscala.

„În România, nu numai Guvernul da legi, exista autoritatile autonome, BNR, CNA, Consiliul Concurentei, agentii guvernamentale care dau legi. Toate acestea trebuie puse laolalta, astfel încât, daca cineva navigheaza prin mediul economic românesc sa stie cum arata coastele tarmului: care sunt impozitele, care sunt taxele si în ce masura comportamentul unui voluntar si initiativa lui se întâlnesc cu sistemul fiscal”, a declarat Vosganian.
 
Ministrul a explicat, de asemenea, ca importanta unui astfel de registru fiscal este data de faptul ca, odata ce autoritatile vor semnala orice crestere a taxelor si impozitelor, va fi mult mai greu ca acea institutie sa se îmbogateasca de pe urma impozitelor si taxelor platite de români. 
 
”Avantajul va fi acela ca abuzul fiscal va fi mult mai greu de facut. Ce înseamna abuz fiscal? Sa doresti sa-ti maresti veniturile proprii pe spinarea contribuabilului. Pentru ca în clipa în care noi observam o anumita taxa marita care duce la cresterea veniturilor proprii ale unei autoritati, mai mult decât a crescut domeniul respectiv, atunci avem instrumentele noastre de a interveni. Nu vrem ca o autoritate din România sa îsi mareasca excesiv salariile, sa-si diversifice pâna la lux dotarile pe spinarea contribuabilului român”, a conchis ministrul.

Registrul fiscal va fi, potrivit ministrului, o baza contractuala între contribuabil si cel care da legile si va putea fi consultat în format electronic.


Intră acum și în grupul de