Fotbal ,liga I : Vali Badea „reincarnat” aduce Steaua la 6 puncte de CFR Cluj


Intră acum și în grupul de

Steaua  – UTA Arad  2 – 1

Duminica seara, în Ghencea, Steaua a avut parte de un meci mult mai dificil decât s-ar fi asteptat. Venita din postura de candidata la retrogradare, UTA a facut unul dintre cele mai bune jocuri din acest sezon, dar, în final, cei care s-au impus au fost ros-albastrii, scor 2-1, dupa un gol marcat în minutele de prelungire de renascutul Vali Badea.

Steaua a atacat înca din startul partidei. La câteva secunde de la primul fluier al centralului Lucian Dan, Pepe Moreno a avut prima ocazie la poarta lui Tudor, dar a gresit stopul. Acelasi atacant columbian a semanat din nou pericol în careul advers, însa a trimis cu capul imprecis. Galeria Stelei a amutit în minutul 8, când oaspetii au marcat dupa o faza lucrata îndelung la antrenamente: corner batut pe jos si Dorin Mihut prinde un sut de senzatie din afara careului, care îl lasa pe Zapata fara reactie.
Era minutul 8 si Steaua se vedea pentru a doua oara condusa în acest sezon în Ghencea. Ambitionati de golul primit, ros-albastrii au reluat atacurile. În minutul 15, Mendoza a trimis foarte bine în careu, însa Nicolita nu a putut recentra, trimitând în out de poarta. Dupa alte 12 minute, Pepe Moreno s-a aflat din nou la finalizare. Si de aceasta data însa vârful sud-american s-a demonstrat lipsit de inspiratie în fata portii, complicându-se în careul mic al aradenilor. Repriza s-a încheiat cu o noua ocazie a stelistilor – sut al lui Lovin în forta, de la 18 metri, prins însa fara probleme de Daniel Tudor.

Mustruluiti probabil de Marius Lacatus, ros-albastrii au iesit mult mai motivati de la cabine. Jucând cu fundasii la mijlocul terenului, Steaua a asediat practic poarta oaspetilor. Încercând sa demonstreze fanilor si antrenorului ca merita sa fie titular, Banel Nicolita a ridicat de trei ori fanii în picioare în decurs de doar 7 minute, însa, din pacate pentru inimosul mijlocas al gazdelor, eforturile sale au fost în zadar.

Mult asteptatul gol al egalarii avea sa vina în minutul 65. Evident, dintr-o noua faza fixa! Mai precis, o lovitura libera lateral-dreapta executata de Andres Mendoza. Peruanul i-a pus o minge pe cap lui Pepe Moreno, iar columbianul a reusit sa sparga gheata, trimitând fara sperante pentru Tudor. Pe fondul atacurilor în valuri ale adversarilor, aradenii au fost la un pas sa dea lovitura de gratie cu un sfert de ora înainte de final, însa lobul de senzatie al nou-intratului Hidisan a lovit doar transversala lui Zapata.

Cu Vali Badea, Rica Neaga si eroul Habib Habibou introdusi în teren, Lacatus a încercat pe final KO-ul. Din fericire pentru el, perseverenta avea sa dea roade. În pofida antijocului prestat de UTA în ultimele minute, stelistii au avut nevoie de câteva secunde de vis pentru a rezolva partida. Minutul 91, mai precis, când ros-albastrii ne-au amintit tuturor de „vitezistii” din ‘86 si, dupa câteva combinatii de-a dreptul magice, Vali Badea a introdus balonul în poarta, declansând extazul în tribune. Scor final 2-1, dar, pentru baietii lui Lacatus, greul de-abia acum începe…
Steaua: Zapata – Golanski, M. Radoi, Ghionea, Nesu – Lovin – Nicolita (V. Badea, 62), Plesan (Habibou, 81), Mendoza – Dica (Neaga, 68) – Pepe Moreno. Antrenor: Marius Lacatus.

UTA: D. Tudor – Mihut, Chita (Buican, 22), Vasiljevic, Amoreirinha – Oliveira (R.Iacob, 82), Marginean, Todea, Fl. Dan – Zaharia, Oprita (Hidisan, 55). Antrenor: Gabi Stan.

 

Poli Timisoara – Dacia Mioveni      1 – 2

Poli Timisoara nu a putut profita de pe urma esecurilor CFR?ului si Rapidului din aceasta etapa. Viola din Banat a pierdut în fata Daciei Mioveni cu 2-1, aceasta fiind de altfel prima înfrângere înregistrata de banateni în acest sezon pe teren propriu.
Poli a început mai bine jocul si a fost aproape de a deschide scorul în minutul 2, dar Ganea si Karamian nu au putut introduce mingea în poarta. „Ganezul” a trecut din nou pe lânga gol, sapte minute mai târziu, dar si de aceasta data tabela avea sa ramâna neschimbata. Dacia a accelerat în minutul 15, când Savu l-a testat pe Popa cu un sut frumos, din careu.
Dupa o noua ocazie semnata de Savu, gol anulat în minutul 27 pe motiv de ofsaid, oaspetii aveau sa deschida scorul cu cinci minute înainte de final: Cornel Frasineanu suteaza si, deviata de Borbely, mingea intra în poarta lui Popa.

Daca primul gol a stârnit nemultumiri, reusita cu numarul doi a Daciei a redus la tacere publicul timisorean: Savu profita de o gafa în lant a portarului Popa si a fundasului Cânu si împinge mingea în poarta, spre bucuria lui Sorin Cârtu si spre totala dezamagire a lui Dusan Uhrin Jr.

Treziti din pumni, timisorenii au reusit sa reduca din diferenta patru minute mai târziu, prin Rusici, care a fructificat centrarea buna a lui Martinez. Din pacate pentru gazde, aceasta reusita nu a fost nimic mai mult decât o simpla amagire. Dacia s-a aparat cum numai Sorinaccio stie mai bine si a reusit sa plece cu toate cele trei puncte din Banat. De partea cealalta, jucatorii lui Poli au parasit gazonul în scandarile suporterilor timisoreni: „Rusine, Rusine sa va fie!”.

Poli Timisoara: Popa – Milhazes, Luchin, Cânu, Badoi – Art. Karamian, Aliuta (Rusici, 54), Borbely, Raul Martinez – Arman Karamyan (Tibi Balan, 70), Ionel Ganea. Antrenor: Dusan Uhrin Jr.

Dacia Mioveni: Stanca – Scarlatache, I. Voicu (Olteanu, 72), Daouda, I. Baicu – Murgan – Ghindeanu, Miclaus, Frasineanu, R. Neagoe (Negoita, 90) – I. Savu (Chiacu, 86). Antrenor: Sorin Cârtu.

 

 

Gloria Buzau – Rapid           1-0

„Murim mai bine în lupta cu Glorie deplina decât sa fim sclavi iarasi în vechiul nost’ Buzau” era mesajul afisat pe un banner arborat de fanii Gloriei Buzau înaintea partidei de duminica dupa-amiaza cu Rapidul. Ei bine, aflati sau nu sub „tutela” lui Gigi Becali, buzoienii nu au murit în lupta, ci au reusit cea mai importanta victorie din acest sezon, 1-0 în fata unor giulesteni care au iesit definitiv din calculele pentru titlu si chiar din cele pentru locul de Liga Campionilor.

Amenintati de retrogradare sau motivati suplimentar, elevii lui Fane Stoica au jucat ca si cum nu ar fi existat ziua de mâine, dând exemplu de o ambitie si daruire de sine de-a dreptul impresionante. Gloria a început curajos partida, dar, în ciuda posesiei, nu a reusit sa îsi creeze nicio ocazie mare de gol în primul sfert de ora.

Claudiu Ionescu a fost autorul primului sut periculos pe poarta, în minutul 22, dar balonul a ocolit transversala. Raspunsul oaspetilor a venit de-abia în minutul 38, dar Joao Paolo nu a avut nici el mai mult noroc, sutul lusitanului fiind retinut fara probleme de ex-rapidistul Minca.

Deznodamântul partidei avea sa fie stabilit dupa iesirea de la cabine. Rapidul a început mai bine, ratând de doua ori prin Emil Dica si o data prin brazilianul Cesinha. Nu a fost însa sa fie ziua lor si Alin Litu avea sa profite în minutul 65, când sutul din afara careului trimis de ex-stelist a fost deviat în vinclul portii lui Andrade.

Pe final, giulestenii au fortat din rasputeri egalarea, însa Joao Paolo a ratat din nou, lusitanul reprezentând argumentul cel mai graitor cu putinta ca transferurile realizate de Rapid în aceasta iarna au fost pur si simplu proaste. Scor final 1-0 si pentru Rapid va începe o era noua…

Gloria Buzau: Minca – Dino Eze, Tudose, Jozici, Ninu – Paleacu (Doicaru, 83), Iovita, Vlaicu, Litu (Nejneru, 91) – Nunes, Cl. Ionescu (Bicfalvi, 92). Antrenor: Stefan Stoica.
Rapid: Andrade – Sapunaru, M. Constantin, Maftei, Leonard – E. Dica (Matos, 80), Grigore, Lazar (Grigorie, 63), Joao Pinto – Boya (Despotovic, 76), Cesihna. Antrenor: Mircea Rednic.

 

Universitatea Craiova – FC Vaslui            2 – 1

Craiova a câstigat cu scorul de 2-1 partida disputata pe teren propriu în compania celor de la Vaslui, Costea fiind artizanul victoriei prin golul sau marcat în minutul 89, la o eroare a fundasului Andronic.

Cu toate ca moldovenii venisera cu planul de a lua toate cele trei puncte, reusind în minutul 23 sa deschida scorul prin Sorin Frunza, gazdele au revenit miraculos si au punctat înainte de fluierul final al primei reprize. Wobay a dus greul ofensivei si, dupa ce s-a luptat cu fundasii adversi, a reusit sa trimita la poarta. Haisan a respins sutul pâna la Costea, care nu a iertat si a bagat mingea în ate fara nicio emotie.

Oltenii au continuat jocul bun si dupa iesirea de la cabine, acelasi fotbalist „de aur” al Craiovei, Florin Costea, reusind sa dea lovitura de gratie cu un minut înainte de finalul meciului. Universitatea a pus capat astfel ghinioanelor din ultima vreme, reusind sa iasa învingatoare pe merit, la capatul unei partide disputate.

U Craiova: Bornescu – Rose, Mitchell, Stoica, Dananae –  Dilevski (Tanasa, 46 – Lutu, 51), Prepelita, A. Ionescu – Fl. Costea (Saceanu, 91), Baird, Wobay. Antrenor: Nicolo Napoli
FC Vaslui: Haisan – St. Apostol, Andronic, Mardare, Balace – Gheorghiu (Jovanovici, 46), Zmeu (Buhus, 61), Ljubinkovic, N’Doye, S. Frunza – Temwanjera (Bukvic, 46). Antrenor: Dorinel Munteanu.

 

Otelul Galati – Gloria Bistrita                     2 – 0

Otelul este din ce în ce mai aproape de calificarea în Cupa Intertoto. Duminica dupa-amiaza, galatenii au reusit sa scoata trei puncte din întâlnirea de pe teren propriu cu Gloria Bistrita, scor 2-0, în urma unei partide dominate de elevii lui Grigoras de la un capat la altul.

Prima ocazie în contul moldovenilor s-a consemnat în chiar minutul 4, când Dumitra a scos de pe linia portii reluarea lui Janos Szekely. Dupa o alta ratare, sut în bratele lui Tatarusanu în minutul 9, jucatorul dorit de Rapid si de CFR Cluj în iarna a reusit sa deschida scorul în minutul 28: centrare buna a tânarului Deac si Szekely nu iarta.

Gloria a început mult mai bine repriza secunda. Încercând din rasputeri egalarea, „vampirii” lui Ioan Ovidiu Sabau au neglijat însa defensiva si au fost pedepsiti de otelari în minutul 68, când marcatorul primului gol a centrat perfect de pe dreapta, Daniel Stan s-a înaltat si a trimis fara sperante pentru Tatarusanu, stabilind totodata scorul final al partidei, 2-0 pentru gazde.
O victorie mare pentru elevii lui Grigoras si, în primul rând, trei puncte extrem de pretioase în vederea îndeplinirii obiectivului – calificarea în UEFA Intertoto, cupa pe care galatenii au câstigat?o în vara lui 2007.

Otelul: Kolev – Giurgiu, Costin, Jelev, Silviu Ilie – Szekely, Sârghi (Brujan, 31), Iorga (Viglianti, 81), Deac – Stan (Elek, 82), Jula. Antrenor: Petre Grigoras.
Gloria Bistrita: Tatarusanu – D. Matei, Frasinescu, D. Toma, Fl Ganea – Rus (Turcu, 14), Dumitra, Nalati (Codoban, 71), R. Dobre – Coroian, Târnavean (Negrean, 71). Antrenor: Ioan Ovidiu Sabau.


Intră acum și în grupul de