Acțiune în forță a polițiștilor suceveni care au reușit să soluționeze zeci de cauze cu autori necunoscuți, între care un suspect de viol din Rădăuți și un tânăr care a vrut să fure banii unei case de schimb din Fălticeni

Peste 150 de poliţişti judiciarişti au desfăşurat în cursul zilei de marți o amplă acţiune în vederea identificării autorilor în cauze înregistrate cu autori necunoscuţi.

Astfel, potrivit Poliției Județene Suceava, au fost intensificate activităţile investigative şi de cercetare penală, au fost executate percheziţii domiciliare şi s-a reuşit soluţionarea a peste 20 de cauze cu autori necunoscuţi. În marea majoritate, acţiunile poliţiştilor au fost direcţionate în vederea soluţionării unor cauze de furt, fiind însă identificaţi şi reţinuţi şi autori de tâlhării sau violuri.

Acţiunile poliţiştilor judiciarişti au fost susţinute şi de poliţiştii de ordine publică şi poliţiştii rutieri care au organizat filtre şi activităţi de monitorizare, precum şi de luptătorii din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale care au asigurat capturarea unui bărbat din comuna Drăgoieşti, bănuit de tâlhărie şi viol.

Sursa citată arată că polițiștii Biroului Investigații Criminale Rădăuți au desfășurat activități specifice de cercetare, investigare, verificare, identificare și prindere a autorilor în cauzele penale privind infracțiuni grave rămase cu autori necunoscuţi, comise în ultima perioadă pe raza municipiului Rădăuți.

În cadrul acțiunii, cu sprijinul luptătorilor Serviciului de Acţiuni Speciale și al polițiștilor din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Marginea au fost puse în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară pe raza comunei Dornești. Cu ocazia descinderilor și în temeiul mandatelor de aducere emise de parchetul local, au fost conduse la sediul poliției municipiului mai multe persoane suspecte.

Astfel, în baza activităților investigative desfășurate s-a reușit identificarea și reținerea  unui bărbat în vârstă de 31 de ani, din comuna Dornești, bănuit pentru săvârșirea „tâlhărie calificată” și „viol”, în noaptea de 23/24.12.2016, pe raza municipiului Rădăuți. În acest dosar, s-a stabilit că în data de 23.12.2016, ora 21:30, o femeie de 56 de ani se întorcea spre casă de la o prietenă, urmând traseul str. Calea Bucovinei, str. Calea Cernăuţi, moment în care a fost acostată de un tânăr, care a forţat-o să întreţină relaţii sexuale într-o zonă lăturalnică, iar apoi i-ar fi sustras telefonul mobil personal.

În baza ordonanței de reținere emisă de organele de cercetare penală, suspectul a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore și introdus în arestul  I.P.J. Suceava.

În baza probatoriului administrat, suspectul va fi prezentat parchetului local cu propunere de punere în mișcare a acțiunii penale și luare a măsurii arestării preventive.

Tot marți, poliţiştii judiciarişti din cadrul Poliţiei Municipiului Fălticeni au reuşit identificarea şi reţinerea unui tânăr bănuit de o tentativă de tâlhărie la o casă de schimb valutar. Astfel, în cadrul cercetărilor cu privire la fapta din dimineaţa zilei de 13.01.2017, ora 07.40, când un tânăr cu identitate necunoscută a încercat să sustragă bani dintr-o casă de schimb valutar situată pe Bulevardul 2 Grăniceri, din mun. Fălticeni. Din cercetări s-a stabilit că în dimineaţa zilei de 13.01.2017, ora 07.28, cele două angajate ale societății, s-au prezentat la serviciu, iar în momentul în care au ajuns au observat în faţa casei de schimb valutar un tânăr de aproximativ 25-30 ani, 1,80 m, atletic.

După ce au deschis casa de schimb, una dintre angajate a ieşit în zona destinată clienţilor pentru a afişa cursurile de schimb valutar, iar în momentul în care aceasta a deschis uşa pentru a intra în casieria unităţii, tânărul a încercat să intre în ghișeul operatoarelor cu intenția de a sustrage valori monetare.

Ulterior, acesta s-a speriat, părăsind în fugă incinta casei de schimb, fără să sustragă bunuri sau valori.

În aceeași zi în urma activităţilor investigative desfăşurate de Biroul Investigaţii Criminale Fălticeni a fost identificată persoana bănuită de comiterea faptei ca fiind un tânăr de 27 ani, din municipiul Fălticeni.

În baza probatoriului administrat în cauză, poliţiştii au emis ordonanţă de reţinere sub aspectul comiterii tentativei la infracțiunea de tâlhărie, faţă de tânăr fiind dispusă măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 ore. Cel în cauză a fost introdus în arestul IPJ Suceava, urmând să fie prezentat instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

Polițiștii au soluționat şi mai multe cauze de furt, fiind identificat autorul tentativei de furt calificat din locuinţa unei femei din municipiul Suceava petrecută la data de 29.09.2016. A fost identificată persoana bănuită de comiterea faptei ca fiind un bărbat de 51 ani, localnic, iar în acest caz cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii tentativei la infracţiunea de furt calificat.

Totodată, în urma măsurilor  întreprinse referitor la  furtul calificat din locuinţa unui bărbat din municipiul Suceava, comis în 29.09.2016, persoana bănuită de comiterea faptei a fost identificată ca fiind un bărbat de 46 ani, localnic, iar în cauză cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

Poliţiştii desfăşoară în permanenţă activităţi specifice pentru identificarea , tragere la răspundere penală şi deferirea către justiţie a persoanelor care comit infracţiuni. Totodată, poliţiştii recomandă tuturor cetăţenilor să manifeste spirit civic şi să îşi asume un rol activ în comunitate, colaborând cu poliţiştii pentru identificarea infractorilor, prin comunicarea de îndată a tuturor datelor pe care le deţin cu privire la anumite fapte antisociale, precizează IPJ Suceava.