Prefectul Onofrei vrea corectitudine din partea primarilor, privind organizarea alegerilor


Intră acum și în grupul de

În cadrul unei întruniri privind instruirea primarilor suceveni vis-a vis de organizarea si desfasurarea alegerilor locale, prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a solicitat, joi acestora sa se comporte ca „primari în functie” si nu ca „potentiali candidati de primar” pentru corectitudinea procesului electoral.

Acesta a spus ca primarii  trebuie sa respecte atât litera, cât si spiritul legislatiei electorale si a cerut sa-i fie semnalate orice probleme care ar putea aparea, pâna la campania electorala, dar si în timpul acesteia, care ar putea influenta în mod incorect rezultatele.     

Orest Onofrei a atentionat, totodata, primarii ca trebuie sa asigurare si amenajeze corespunzator spatiul în care va functiona biroul electoral de circumscriptie municipala, oraseneasca sau comunala, având în vedere faptul ca tragerea la sorti a presedintilor si a loctiitorilor acestora va avea loc la Tribunalul Suceava, pâna cel mai târziu în 31 martie, data de la care birourile îsi vor intra în atributii.

Printre altele, prefectul a cerut ca în localurile sectiilor de votare, care functioneaza în camine culturale, sa nu se organizeze, în zilele de 1 si 15 iunie , nunti, botezuri sau discoteci.

Fata de alegerile locale din 2004, alegerile din acest an permit cetatenilor celorlalte state ale UE sa aleaga sau sa fie alesi în aceleasi conditii ca si cetatenii români, însa doar pentru functiile de consilier local si consilier judetean.

Cetatenii UE cu domiciliul sau resedinta în unitatea administrativ-teritoriala vor fi înscrisi în listele electorale complementare, care trebuie actualizate de catre primari si Serviciul pentru Straini Suceava pâna la data de 25 aprilie.

De asemenea, cetatenii UE cu drept de vot care au domiciliul sau resedinta în circumscriptia electorala în care au loc alegeri si nu se afla în evidentele Serviciului pentru Straini pot fi înscrisi, la cerere, de primar, în lista electorala complementara, pe baza documentelor care le atesta identitatea si adresa la care locuiesc.


Intră acum și în grupul de