FOTBAL : Victorie de moral pentru Campionatul European


Intră acum și în grupul de

România – Rusia 3 – 0 (1 – 0)

România a întrecut miercuri seara absolut toate asteptarile, reusind sa îi spulbere pe rusi cu scorul de 3-0, la capatul unui meci în care elevii lui Victor Piturca au dat totul în ofensiva, dar au stat bine si în aparare. Selectionerul nostru a trimis în teren toti jucatorii trecuti pe foaia de joc, surprizele victoriei fiind create de cei intrati la pauza: Marius si Daniel Niculae. Marica a reusit un gol extraordinar dupa o perioada mai grea la echipa de club, iar jucatorii adusi pe post de înlocuitori ai titularilor de drept s-au descurcat exemplar.

„Tricolorii” au început bine meciul, Mutu obtinând si executând o lovitura libera care putea schimba tabela, dar o deviere a facut ca balonul sa treaca putin pe lânga poarta. Decarul României a continuat sa preseze în atac, fiind ajutat de Chivu si Florentin Petre, însa actiunile noastre nu au avut niciun rezultat, oaspetii aparându-se si folosindu-se de faulturi pentru a stopa orice pericol. Portarul Popa a fost „deranjat” abia dupa un sfert de ora, când a intervenit bine la o centrare trimisa de rusi, atacurile oaspetilor fiind, totusi, foarte slabe.

Baietii nostri au continuat sa preseze în atac, gratie faptului ca rusii nu au reusit sa construiasca nimic, dar Mutu si „piticul” Petre nu au reusit sa faca mare lucru în fata celor noua adversari asezati pe doua linii. Chiar daca rusii au început la un moment dat sa fie mai ofensivi, contraatacurile noastre l-au adus pe Florentin Petre în pozitia de a marca în minutul 32, însa, cu toate ca Akinfeev a intervenit dur la mijlocasul nostru, arbitrul nu a acordat penalty. Dupa un joc oarecum haotic, fara prea mare frumusete, Ciprian Marica a dat lovitura în ultimul minut al primei parti, reusind un sut superb de la 17 metri, care s-a dus direct în colt, imposibil de parat.

Ceea ce a urmat dupa iesirea de la cabine a fost un adevarat spectacol pentru spectatori, baietii nostri fiind mai decisi decât niciodata sa arate de ce sunt în stare, mai ales ca adversarul nu a pus probleme reale. Chiar daca rusii au încercat câteva actiuni periculoase în debutul partii secunde, cum ar fi sutul lui Jirkov, „tricolorii” au scapat cu fata curata si au presat în ofensiva. Atac dupa atac, România s-a apropiat din ce în ce mai mult de poarta adversa, iar tactica lui Piturca a dat roade în minutul 60. Profitând de luftul lui Florentin Petre, care a asezat perfect în acest fel o minge la marginea careului, Daniel Niculae a marit scorul la 2-0, cu un sut puternic si plasat.

Peste un sfert de ora a venit rândul altui jucator intrat la pauza sa bucure tribunele din Ghencea, Marius Niculae înfigând cutitul în rana rusilor cu un „cap” de senzatie, dupa ce mingea a fost centrata perfect de Banel Nicolita. Rusii au cedat total pe finalul partidei si s-au „baricadat” în aparare, iar scorul a ramas 3-0.

Acesta a fost probabil cel mai util test înainte de Euro 2008, rezultatul dându-le cu siguranta aripi elevilor lui Victor Piturca. Speram ca victoria noastra sa fie de bun augur, iar isprava sa fie repetata cât mai des la turneul final din vara.

Au evoluat echipele:

România: M. Popa (Stanca, 89) – Contra (Ogararu, 70), Tamas (Ov. Petre, 35), D. Goian, Rat (Sepsi, 84) – Radoi, Chivu (D. Niculae, 46) – Fl. Petre (Nicolita, 62), Cocis (Aliuta, 84), Mutu (Dica, 46) – Marica (M. Niculae, 46). Selectioner: Victor Piturca

Rusia: Akinfeev – Aniukov, A. Berezutki, Ignasevici, V. Berezutki – Bilialetdinov (Sîciov, 64), Bîstrov, Sirokov, Semsov, Jirkov – Adamov (Pavliucenko, 60). Selectioner: Guus Hiddink. 


Intră acum și în grupul de