Președintele CJ Suceava: Transgaz a anunțat că investiția la magistrala de gaz natural spre Vatra Dornei este inclusă în bugetul pentru acest an


Intră acum și în grupul de

Transgaz a alocat fonduri în bugetul anului 2017 pentru magistrala de gaz natural spre Vatra Dornei, a anunțat, marți șeful administrației județene sucevene, Gheorghe Flutur.

El a declarat în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Suceava că a primit de la Transgaz o adresă prin care este informat că investiția la magistrala de gaz natural dintre Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, de 33 de kilometri, este inclusă în bugetul pentru anul 2017.

Totodată, președintele CJ Suceava a mai arătat că va solicita ca Transgaz să înceapă și investițiile pentru magistrala Păltinoasa-Cacica-Arbore-Rădăuți, cu o lungime de 82 de kilometri.

Flutur a explicat că în cazul magistralei spre Vatra Dornei se finalizează și documentația pentru scoaterea din fond forestier a unei suprafețe de 15 hectare de pădure, iar potrivit înțelegerii, Transgaz ar urma să achite suma de 6 milioane de lei către Romsilva pentru a traversa fondul forestier.

Transgaz a început în 2013 lucrările la conducta magistrală Frasin-Vatra Dornei, pe tronsonul de la Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei, de 33 de kilometri şi s-a lucrat pe o distanţă de 9,2 kilometri, dar lucrările au fost sistate întrucât au existat probleme legate de traversarea fondului forestier.

De conducta magistrală de gaz natural depinde şi punerea în funcţiune a unei centrale de cogenerare pe bază de gaz natural construită în Vatra Dornei şi care este în conservare întrucât municipiul nu este încă racordat la reţeaua de gaz natural.

Gradul de racordare la sistemul centralizat în Vatra Dornei este de 75 la sută, căldura fiind livrată în prezent de la o centrală ce foloseşte drept combustibil rumeguşul, dar este necesară şi a doua centrală care să funcţioneze cu gaz natural.

Centrala de cogenerare a fost construită prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” prin care în judeţ au mai fost  construite centrale termice de cogenerare şi reţele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc și Rădăuţi şi oraşele Gura Humorului şi Siret, şi prevedea construcţia unor reţele magistrale de gaze naturale în 61 de localităţi din judeţ cu un credit de 86,3 milioane de euro.

În ceea ce priveşte componenta de gaz natural a proiectului judeţean, trebuiau executaţi circa 360 de kilometri de conductă magistrală în tot judeţul, dar s-au executat doar 101 kilometri, reţeaua construită prin credit fiind preluată gratuit de Transgaz în 2009, care s-a angajat să continue lucrările prevăzute în proiect.

Mai multe localităţi sucevene au de plătit creditul deşi nu au beneficiat de investiţii şi sunt şanse reduse ca aceste localităţi să beneficieze de gaz natural, iar CJ Suceava a solicitat Ministerului de Finanțe să preia partea de 18 milioane de euro din credit, reprezentând investițiile făcute în rețeaua de gaz natural care a fost predată Transgaz.

Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu alte 61 de localităţi au contractat în 2004 un împrumut în valoare de 86,3 milioane de euro de la Deutsche Bank London pentru realizarea programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava” cu perioadă de rambursare de 20 de ani şi perioadă de graţie de 5 ani, cu dobândă de 3,975% la care se adaugă Euribor la şase luni. (N.B.)


Intră acum și în grupul de