Ministerul Economiei, preocupat de marirea pensiilor


Intră acum și în grupul de

Aflat sâmbata la Suceava, Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, s-a declarat optimist asupra posibilitatii ca majorarea pensiilor prevazuta pentru data de 1 ianuarie 2009, sa fie devansata cu câteva luni.  Varujan Vosganian a spus sâmbata, la Suceava, într-o conferinta de presa, ca în ceea ce priveste pensiile, „în ciuda tuturor zvonurilor si calomniilor”, în  2007 s-au majorat pensiile cu 60 % si ca exercitiul bugetului asigurarilor sociale de anul trecut a fost terminat cu un usor excedent financiar. Acesta a spus ca pe primele trei luni ale acestui an „am terminat echilibrat bugetul de asigurari sociale”, aratând ca în conditiile în care salariile vor începe sa creasca din aprilie, se va intra „într-un usor excedent”. „Suntem preocupati de posibilitatea ca sa devansam majorarea de pensii de la 1 ianuarie 2009, daca bugetul ne va permite. Eu sunt preocupat de o administratie fiscala cât mai buna, astfel încât, asa cum am devansat masura de crestere de la 1 ianuarie 2008, printr-o majorare de la 1 noiembrie 2007, suntem preocupati sa devansam majorarea de la 1 ianuarie 2009 si acest lucru va fi cea mai usturatoare lectie pentru toti cei care nu credeau în aceasta sansa pentru pensionarii din România”, a precizat Vosganian.  

Ministrul Economiei si Finantelor a aratat ca începe sa creada tot mai mult ca cei care au votat în Parlament legea pensiilor si care nu au aplicat-o, au facut-o în speranta ca Guvernul nu va reusi sa o aplice si ca, în acest fel, vor încerca sa traga foloase si sa loveasca în Guvern.  Acesta a spus ca odata cu majorarea de la 1 ianuarie 2009 a pensiilor, pensionarii vor putea sa aiba un „statut cuviincios, decent”. Varujan Vosganian a tinut sa remarce ca majoritatea pensionarilor vor avea pensia lunara între 650 si 800 de lei, ceea ce apropie pensia la 60-70 % din salariul mediu net. „Nu exista prea multe tari în lume care sa-si permita sa plateasca din bugetul de asigurari sociale de stat acest procent din salariul mediu. România da, din acest punct de vedere, un exemplu nu numai de buna administrare, dar si de moralitate”, a mai spus ministrul.

„Suntem preocupati ca sa avem o cât mai buna administrare ca sa putem face acest lucru. Putem face devansarea functie de câte resurse vom avea. Daca vom avea în decembrie, vom face în decembrie, daca vom avea în noiembrie, vom face în noiembrie. Asta e un lucru pe care îl vom sti, probabil, în luna mai”, a conchis ministrul Vosganian. 


Intră acum și în grupul de