Apa de la Burdujeni, motiv de scandal intre adjunctul ASP si prefect


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv  adjunct medical al ASP Suceava, dr. Alexandru Lazareanu,  a trimis luni o scrisoare prim-ministrului si ministrului sanatatii, prin care aduce la cunostinta ca prefectul judetului, Orest Onofrei, a facut o serie de afirmatii fara acoperire la adresa sa, si mai mentioneaza ca, în aceasta perioada, dumnealui se implica în campania electorala a PD–L si a candidatului acestui partid la Primaria municipiului Suceava.

Interventia directorului adjunct al ASP vine dupa scandalul provocat de declaratiile consilierului local Ovidiu Dontu, care a precizat joia trecuta, într-o conferinta de presa, ca apa care curge la robinetele burdujenenilor nu este suta la suta din sursa Berchisesti, asa cum sustine primarul Ion Lungu.  Dontu a precizat si ca a luat câteva mostre de apa de la Burdujeni si le-a dus la laboratorul ASP pentru analiza, rezultatele fiind existenta impuritatilor în apa. Potrivit lui Lazareanu, aceste probe i-au fost aduse domniei sale pentru a le duce la laborator, ceea ce a declansat comentariile ulterioare:

“În cursul zilei de miercuri, 2 aprilie a.c., am primit un telefon si am fost întrebat daca institutia  în care lucrez se efectueaza analize la probele de apa aduse de cetateni. Întrucât suntem o institutie care promoveaza interesul cetatenilor, am raspuns ca da, dar contra cost. În jurul orei 11.00, cetateanul (cunostinta a mea) a adus doua probe de apa recoltate din doua locuinte din cartierul sucevean Burdujeni, în care a fost pusa în functiune legatura la sursa de apa Berchisesti, o sursa mult mai buna decât cea de la Mihoveni de unde era alimentat cu apa acest cartier. Am platit la casieria institutiei suma solicitata pentru probe, la rugamintea cetateanului sus mentionat, si am dat probele în lucru la laborator. Mentionez ca singura interventie a fost aceea ca am dus personal probele la laborator si rugamintea de a obtine rezultatele solicitate a doua zi la prima ora, lucru care s-a si întâmplat, a doua zi punându-i persoanei la dispozitie rezultatele analizelor (buletinul de analize eliberat de laborator) si chitanta”.  

Lazareanu a precizat luni, ca n-a stiut ca rezultatele respective vor fi folosite în conferinta de presa. Vineri, ca urmare a interventiei lui Dontu, directorul interimar al ASP, dr. Odette Nicolae, si-a  exprimat  printr-un  comunicat “dezaprobarea cu privire la modul trunchiat si subiectiv de prezentare a unor rezultate de laborator  nerelevante”, si fata de “concursul oferit de un functionar public cu functie de conducere din institutia noastra care si-a depasit atributiile mentionate în fisa postului”.

Lazareanu mai spune ca tot vineri a primit un telefon de la Prefectura:

“În jurul orelor 8.30 dimineata, am fost sunat de catre secretara de la cabinetul domnului Prefect, solicitându-mi-se  o convorbire cu acesta. Am ramas la telefon si când a fost facuta legatura, în loc de un normal salut sau de raspuns la salutul meu de «Buna dimineata», am fost întâmpinat de urmatoarele: ”Ba, ti-am cerut demiterea la Ministerul Sanatatii, îti arat eu tie. Te termin.” Am întrebat despre ce este vorba si mi-a închis telefonul. Tot în cursul aceleiasi zile, am fost informati de directorul executiv interimar, ca la ASP nu se mai lucreaza probe de apa pentru populatie, fara consultarea Comitetului director al institutiei. Seara, la un post local de televiziune, a intervenit domnul Prefect si s-a lansat într-o serie de acuzatii la adresa mea, fara acoperire. În decursul convorbirii telefonice în direct, domnul Prefect a subliniat ca «ori pleaca el, ori plec eu». Consider ca nu am facut nimic ilegal prin actiunea mea, întrucât nu am facut presiuni pentru schimbarea datelor rezultatelor probelor de laborator si orice cetatean poate aduce la analiza probe de apa sau orice fel de analize care intra în atributiile Autoritatilor de Sanatate Publica (apa, alimente, etc.)”.


Intră acum și în grupul de