Flutur atrage atenția că dacă nu vor fi simplificate ghidurile pentru proiecte europene banii alocați României de UE vor rămâne necheltuiți


Intră acum și în grupul de

Trebuie făcute demersuri pentru accelerarea absorbției fondurilor europene, susține președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, arătând că în acest sens trebuie modificate și ghidurile solicitantului și să fie simplificate, dar și legislația.

Potrivit lui Flutur, care este și președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord Est,   unele prevederi din ghidurile solicitantului sunt absurde și a exemplificat cu investițiile pentru realizarea de drumuri unde, dacă se modernizează un pod, iar un pilon al podului intră în albie, acesta este al Apele Române, iar pentru a putea ca lucrarea să fie finanțată, trebuie să fie al Consiliului Județean.

„Am mai avut multe proiecte de drumuri pe POR, dar nu am avut această problemă”, a spus Flutur în cadrul ședinței de joi a CJ Suceava, menționând că ar trebui schimbată ori legislația ori ghidul solicitantului pentru că se riscă altfel ca orice modernizare de drum județean să fie împiedicată.

Flutur a arătat că dacă nu vor fi simplificate ghidurile banii alocați României de UE vor rămâne necheltuiți.

„Ghidurile descurajează și nu încurajează depunerea de proiecte”, a spus președintele CJ Suceava care a adăugat că inclusiv mediul privat nu este încurajat să depună proiecte cu finanțare europeană.

El a mai declarat că va trebui ca imediat să se facă și o relocare de fonduri pe axe întrucât sunt axe care nu au solicitări și că banii alocați nu vor fi cheltuiți.

Gheorghe Flutur a explicat că România va trebui să cheltuie în această programare bugetară circa 7 miliarde de euro anual, ceea ce înseamnă aproape 700 de milioane de euro lunar și crede că fără un comandament care să se ocupe de această problemă rata de absorbție va fi mică.

”Trebuie făcut ceva pentru că aceasta este prioritate de grad zero”, a spus președintele CJ Suceava.

El a menționat că se vorbește de România cu două viteze, dar nu ar vrea ca România să se scoată singură din viteză. (N.B.)

 

 


Intră acum și în grupul de