Șase percheziții la Suceava într-un caz de cămătărie, evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de 3,5 milioane de euro


Intră acum și în grupul de

Polițiștii Biroului Crimă Organizată Timișoara, alături de procurorii DIICOT, fac vineri dimineața percheziții în Timișoara și Suceava într-un caz de destructurare a unei grupări de cămătari care a prejudiciat cu 3,5 milioane de euro câteva zeci de persoane.

Astfel, în Timișoara sunt făcute 11 percheziții, iar alte șase în Suceava sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara.

Anchetatorii arată că în perioada 2010-2017, a fost constituit un grup infracţional organizat ”de mari dimensiuni”, care a acţionat în municipiile Timişoara şi Suceava şi care acorda împrumuturi de bani, ”prin contracte perfectate ad validitatem, în conţinutul cărora erau disimulate şi dobânzile aferente sumelor împrumutate”, iar contractele de împrumut erau perfectate cu obligaţia persoanelor împrumutate de a oferi garanţii imobiliare solide.

„În cazul în care persoanele împrumutate nu rambursau la termen debitul contractat se demara procedura executării silite, în regim de urgenţă”, susțin anchetatorii care menționează că sumele de bani împrumutate şi dobânda percepută erau preluate, atât cash cât şi prin virament bancar, direct de către cămătari sau prin intermediul persoanelor din anturajul acestora.

Cămătarii nu acceptau ca persoanele respective să îşi valorifice singure imobilele la preţul real al pieţei, pentru a-şi putea achita debitele, refuzând categoric să ridice ipotecile instituite pe numele acestora. „Scopul clar conturat al grupării era de la bun început deposedarea victimelor de bunurile imobile cu care aceştia garantau împrumuturile contractate, prin instituirea de dobânzi mari, la termene de scadenţă foarte scurte, lucru care făcea ca victimele să fie în imposibilitatea de a plăti dobânzile percepute de cămătari”, explică anchetatorii.

Astfel, unii debitori au ajuns să locuiască în propriile locuințe plătind chirie membrilor grupării și s-a ajuns ca unii să achite peste 15.000 de euro doar în contul chiriei.

„S-a reţinut că, în unele cazuri, cămătarii racolau din baruri victime pentru a-și renova imobilul. După ce intrau în contact cu victima, îi solicitau acesteia să vadă imobilul, iar după ce-l ”evaluau” ,îi comunicau victimei ca îi pot sprijini cu suma de bani și cu firme care să le închirieze imobilul la sume exorbitante, de unde cămătarii solicitau comision. După ce convingeau victima, îi comunicau, după o perioadă de timp, că au gasit firma care să închirieze imobilul, dar pentru a avea câștig de cauză  propuneau victimelor să treacă pe numele cămătarului întreg imobilul pentru a câștiga încrederea celor care doreau să închirieze imobilul în cauză. Atfel, prin aceste metode, membrii grupului convingeau  victimele să înscrie în cartea funciară întreg imobilul pe numele cămătarului, imobil, care de regulă, avea  valoare mare pe piaţă”, menționează DIICOT.

Cu sumele de banii obţinute din cămătărie de către membrii grupării infracționale, se realiza  achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile, înregistrate pe numele acestora sau pe numele  altor persoane din anturajul lor sau din familie, mai arată anchetatorii.


Intră acum și în grupul de